Bliv klar til at søge tilskud til en varmepumpe. Varmepumpepuljen er åben
|
En varmepumpe kan være et glimrende alternativ til en gas- eller oliekedel, men du er måske bekymret for, at denne form for system ikke vil opvarme dit hjem tilstrækkeligt effektivt, hvis du bor i et koldt klima.
Det er faktisk ikke tilfældet.
Varmepumper fungerer ved at udnytte den naturlige varme, der kan findes i jorden, luften eller grundvandet, som omgiver dit hjem. Derfor bruger de i modsætning til andre opvarmningsanlæg ikke fossile brændstoffer til at opvarme dit hjem og kan mindske CO2-emissionerne, som ellers kan skade miljøet. Dette gør dem stadig mere populære blandt boligejere, der er bevidste om vores økosystem og ønsker at bruge flere vedvarende energikilder.
Men hvad nu, hvis du bor i et koldt klima? I Danmark kan temperaturen falde til omkring -10 °C om vinteren. Du tænker måske, hvordan er der nok varme i jorden eller den omgivende luft til at opvarme dit hjem? Læs herunder og bliv klog på opvarmning af dit hjem.
Varmepumper bruger varmen i luften eller jorden omkring dem som deres vigtigste energikilde. De bruger en lille mængde elektricitet til at trække denne energi ud af omgivelserne og ind i en varmeveksler, undertiden kendt som en fordamper. I denne varmeveksler absorberes varmen af et kølemiddel, som fordamper og bliver til en gas. Kølemidlet kan absorbere varme selv ved ekstremt lave temperaturer på -20 °C, hvilket er grunden til, at varmepumper kan fungere i kolde klimaer.
Dette fordampede kølemiddel komprimeres derefter, hvilket øger temperaturen yderligere. Gassen kan derefter overføre sin varme til hjemmets centralvarmesystem. Når dette sker, afkøles kølemidlet gradvist, indtil det kondenserer og bliver flydende igen. Dette sker i en anden varmeveksler, også kendt som kondensatoren. I kondensatoren kan det køligere vand fra centralvarmesystemet fortsætte med at absorbere den varme, som derefter pumpes rundt i dit hjem gennem eventuelle radiatorer eller gulvvarme. Alternativt kan det bruges til at forsyne dine vandhaner med varmt vand via en beholder.
Endelig passerer det kølemiddel, der er køligere, gennem en ekspansionsventil. Trykket falder, og kølemidlet vender tilbage til fordamperen, så hele processen kan begynde forfra.
Nu hvor du ved, hvordan en varmepumpe fungerer, undrer du dig måske stadig over, hvordan systemet kan hente varme fra jorden eller luften, når det er under nul grader.
I Danmark falder temperaturen i jorden normalt ikke under 10 °C. Selv om dette måske ikke føles varmt for os, er der stadig noget varme, som varmepumpen kan tage til sig for at opvarme dit hjem. Selv med en luftvarmepumpe er der omgivende varme til rådighed, som kan bruges. Husk, at celsius er en menneskeskabt skala, og nul grader betyder ikke, at der slet ikke er nogen varme i luften. Hvis der var nul varme, ville jorden have nået en temperatur på -273.
Din varmepumpe vil fortsætte med at fungere i koldt vejr, så længe du køber den rigtige varmepumpe.
Hver varmepumpe er forskellig, og du skal have det rigtige udstyr for at sikre, at dit hjem kan blive opvarmet hele vinteren.
I forbindelse med temperaturerne i Danmark er dette måske ikke så stort et problem, som det kan være nogle steder, f.eks. i Canada eller Nordamerika, hvor temperaturen kan falde til -30 °C.
Din varmepumpe vil ikke være lige så effektiv i kolde temperaturer som under varmere forhold. Der kan være behov for mere elektricitet for at fjerne varmen fra luften, hvilket kan medføre en lavere effektivitet.
Varmepumpens effektivitet måles ved hjælp af Coefficient of Performance (CoP). Denne beregnes ved at sammenligne mængden af input med mængden af output. Hvis en luftvarmepumpe f.eks. bruger 1 kW elektricitet til at producere 3 kW varme, er CoP 3. Jo højere CoP, jo bedre, da det viser, at din varmepumpe er mere effektiv.
Hvis du bor i et meget koldt klima, har du måske mere gavn af en jordvarmepumpe. Det skyldes, at jordtemperaturen har tendens til at være varmere end lufttemperaturen. Derfor kan en jordvarmepumpe kræve mindre elektricitet at drive, og den kan producere en større mængde varme.
Med en udetemperatur på 8,3 °C kan din varmepumpe opnå ca. 3,8 CoP. Hvis temperaturen falder til omkring -8,3 °C, kan varmepumpens effektivitet dog falde til omkring 2,3 CoP. Hvis udetemperaturen falder for lavt til, at din varmepumpe kan producere varme, kan det være nødvendigt med en backup. Det er usandsynligt, at dette sker i Danmark, men varmepumper i lande som Canada kan være nødt til at bruge en backup. Dette kan blive dyrt, så hvis du bor i et ekstremt koldt klima, er en varmepumpe måske ikke den mest effektive måde at opvarme dit hjem på. Men her i Danmark har vi ikke de kuldegrader, så der er derfor ikke grund til bekymring.
Om vinteren er det normalt og helt i orden, at der er lidt sne og frost på din varmepumpe.
Varmepumpen har en afrimningscyklus for at forhindre, at den fryser til. Men for meget sne og is kan give problemer – blokerede ventilationsåbninger, ødelagte ventilatorblade og lækager af kølemiddel. Det kan føre til ineffektivitet i varmepumpen og højere energiregninger. Det kan også beskadige din varmepumpe.
Når varmepumpen genererer varme, bliver kølemidlet til gas og kondenserer derefter langs den ydre spole, hvilket ofte fryser om vinteren. Typisk vil din varmepumpes afrimningsanordning blive aktiveret for at smelte isen – normalt ca. hvert 15. minut. Afrimningscyklussen aktiveres automatisk i cyklusser, når temperaturen falder til et bestemt niveau. Så længe kondensatorventilatoren kan trække luft ind i enheden, er der intet at bekymre sig om.
Hvis varmepumpens afrimningsanordning ikke starter eller ikke afrimmer hurtigt nok, kan enheden blive beskadiget. Når isen dækker spolerne fuldstændigt, kan varmepumpen ikke cirkulere luften ordentligt, hvilket kan forhindre varmepumpen i at opvarme dit hjem.
Du vil kunne se tegn på et problem, hvis hele varmepumpen er indhyllet i is og sne.
Hvis varmepumpen fortsætter med at køre, når spolerne er blokeret, kan det forårsage alvorlige skader. Stærk is kan beskadige blæserbladene, de udendørs spoler og andre komponenter. Det kan også føre til lækager af kølemiddel.
Kontroller regelmæssigt ydersiden af din varmepumpe i koldt vejr. Hvis den er blokeret af sne eller is, og afisningen ikke kommer i mere end tre timer, skal du kontakte installatør hos VVS Søberg.
Mangler du et nyt gasfyr, en varmepumpe eller fjernvarme? Eller har du brug for VVS-service? Send os en besked via kontaktformen, så vender vi tilbage med et svar hurtigst muligt.