24tVagttelefon

Kontakt os på: 70 22 61 60

24tVagttelefon

Kontakt os på: 70 22 61 60

Velkommen til

Guide: Alt hvad du skal vide om gasfyr

01Har du brug for et tilbud eller akut hjælp, så se her:

Gasfyr døgnservice

Har du problemer med dit gasfyr af den ene eller anden natur, skal du endelig ikke tøve med at kontakte os. Vi dækker hele Danmark, så du er i gode hænder.

Ring 70 22 61 60 og aflyt telefonbeskeden.

 • Tast 1 for Jylland og Fyn.
 • Tast 2 for Sjælland.

Vi har altid en vagtvogn nær dig!

Vi klarer opgaven, og kan derefter overdrage den til dit forsikringsselskab, så du ikke skal bekymre dig om det i situationen, hvor den akutte skade står på.

Vi er klar til at hjælpe hele døgnet!

Få et uforpligtende tilbud på et gasfyr

Vi står altid klar til at give dig et uforpligtende tilbud på et nyt gasfyr. Om det er det gamle gasfyr, eller oliefyret der skal skiftes ud med en mere økonomisk og miljøvenlig løsning, så har vi det rigtige til dig.

Vi har gode aftaler med vores leverandører, så du har mulighed for at få meget konkurrencedygtige priser hos os. Vi tilbyder også rentefri finansiering på dit nye gasfyr, så der absolut ingen bekymringer er ved at skifte.

Du kan f.eks. låne 30.000 kr. i 60 måneder med en ÅOP på 4,6%, og en fast debitorrente på 0%.

Kontaktform – Niki Bøgh – Gasfyr

Hej! Mit navn er Niki Bøgh

Jeg vil gerne give dig et uforpligtende tilbud

Jeg vil meget gerne hjælpe dig, med at finde det gasfyr, som er den bedste løsning for dig. Du kan roligt henvende dig til mig, for min opgave er at give dig et tilbud som er 100% uforpligtende – men også det bedste tilbud på markedet, og en løsning, der giver dig den bedst mulige besparelse på dit energiforbrug.

Kontakt mig til højre og jeg vender hurtigt tilbage til dig.

Med venlig hilsen Niki Bøgh

Kontakt mig ovenfor, og jeg vender hurtigt tilbage til dig

Med venlig hilsen Niki Bøgh

Få yderligt hjælp eller information herunder:

02Få kvalificeret rådgivning omkring gasfyr

Her hos os har vi meget dygtige, kvalificerede og uddannede montører, der er specialister i at håndtere gasfyr.

Vi er en af de førende virksomheder inden for vores felt, og du er derfor sikret professionelle og seriøse samarbejdspartnere, når du handler med os.

Vi kan rådgive om alt inden for gasfyr: Finansiering, hvilken model, der er bedst til dig, hvilke alternativer der kan være en bedre løsning, osv. Vi har folk over hele landet, og vi kan kontaktes 24/7, netop for at kunne yde den bedste service for vores kunder.

Dette afspejles også i vores meget flotte resultater på Trustpilot, som vi er rigtig stolte af.

Medarbejdere – kontakt

Vi er klar til at hjælpe

Kontakt os her så vi kan hjælpe med rådgivning.

Niki Bøgh

Intern salg & kundekoordinatornkbp@soeberg.dk

Joan Dahl Nielsen

Drift & kundekoordinatorjdn@soeberg.dk

03Finansiering af gasfyr

Hos Søberg VVS tilbyder vi attraktive finansieringsmuligheder, så du ikke skal bekymre dig om pengepungen, når det gamle fyr står af, eller du bare gerne vil have en mere økonomisk opvarmningsløsning på længere sigt.

Hvad tilbyder Søberg VVS af finansiering til gasfyr?

Vi tilbyder en rentefri løsning op til 75.000 kr. i op til 60 måneder på dit nye gasfyr. Skulle det ske, at din installation løber over 75.000 kr., finansierer vi op til 355.000 kr. med en årlig rente på 2,92%. Det er dog meget sjældent, at en gasfyrsinstallation er dyrere end 75.000 kr. i private hjem.

Hvad er prisen på en gasfyrsinstallation?

Det er som regel noget af en mundfuld, når man anskaffer sig et nyt gasfyr. Derfor har vi hos Søberg VVS meget konkurrencedygtige priser på markedet, så du får det bedste tilbud hos os. En standard montage i et almindeligt villahus på 100-200 m2 koster typisk 28 32.000 kr.

Kontakt os, for at få en mere præcis pris på et gasfyr, der passer til din bolig, og dit behov.

Tilbyder Søberg VVS rentefri finansiering af gasfyr?

Ja, det gør vi. Vi finansierer helt rentefrit op til 75.000 kr. i op til 60 måneder på dit nye gasfyr.

Hvad skal jeg gøre for at ansøge om finansiering?

Når vi har lavet en god aftale om din nye gasfyrsinstallation, fremsender vi et link til dig, hvor du selv laver finansieringen hos banken. Når du bruger det link, er vores aftaler om renteprocenten allerede med i ansøgningen.

Det bliver næsten ikke nemmere.

04Det siger kunderne om os

Vi er meget stolte over vores, i skrivende stund, 4,6 stjerner på Trustpilot. Det vigtigste for os er glade og tilfredse kunder, så enhver ris og ros sætter vi meget stor pris på, og skulderklap bliver selvfølgelig givet videre til alle medarbejdere.

Jimmi Asstrup Andresen

”Jeg kan varmt anbefale Søberg, som virkelig var hverdagens helte for os. Mit gamle naturgasfyr skulle skiftes, så jeg indhentede tilbud fra 4 forskellige steder og her skilte Søberg sig ud som billigst på prisen for samme eller lignede fyr.”

Henrik Jakobsen

”Yderst professionelt firma. Fra første henvendelse til udførelsen af montagen af gasfyr er alt udført 100% professionelt. Meget højt serviceniveau og yderst kompetente medarbejdere, ikke mindst montøren. Kan kun varmt anbefale dette firma.”

Louise Svensson

”Vi, min mand og jeg, fik i går installeret nyt naturgasfyr af VVS og energispecialist Dennis Velling, som arbejder for Søberg VVS Service. Vi oplevede fra første minut en imødekommende, respektfuld og meget professionel medarbejder, der afleverede et flot stykke arbejde 6 timer efter. Vi vil bestemt overveje at henvende os igen, hvis vi skal have udført vvs-arbejde i fremtiden.”

Poul Helmer Larsen

”I starten af november 2020 kontaktede jeg VVS Søberg om udskiftning af et ældre gasfyr og vandvarmer. Efter en meget professionel og kundevenlig dialog afgav jeg ordre til virksomheden. Den 17. november 2020 havde jeg besøg af 2 dygtige VVS-teknikere som installerede mit nye anlæg. Efter godt 4 timers humørfyldt indsats var arbejdet færdigt; herunder oprydning og rengøring. Bare helt perfekt. Mit samlede indtryk af VVS Søberg er meget positiv, og langt over den standard jeg er vant til fra andre håndværksvirksomheder.”

05Hvilke gasfyr mærker sælger Søberg VVS?

Vi forhandler de bedste tysk-fremstillede gasfyr fra Bosch og Vaillant, der er kendt som værende de bedste inden for gasfyr produktion. Vi har mange forskellige modeller fra begge mærker, og vi har helt klart en gaskedel, der passer til dig, dit forbrug, og din bolig.

Læs nærmere herunder for at blive lidt klogere på Bosch og Vaillant.

Bosch gasfyr

Bosch er den førende producent af ressourcebevarende opvarmningsprodukter i Europa, og ved at købe dit gasfyr fra Bosch er du sikret høj kvalitet. Bosch er ISO 9001 certificeret, hvilket betyder, at de hele tiden har forebyggelse af fejl og forbedring af rutiner for øje, så kunderne altid får den bedste tyske kvalitet.

Vi har et bredt udvalg af gaskedler fra Bosch, og helt klart et, der passer til dig og dit behov. Bosch Condens 5000 W fås i 3 forskellige varianter, nemlig ZSB 14-6, ZSB 24-5 og ZWB 28-5. Disse modeller har en virkningsgrad på 98%, og et energimærke op til A+1, hvilket gør dem til meget energieffektive varmeløsninger.

Vaillant gasfyr – Kvalitet fra Tyskland

Vaillant har, med mere end 140 års erfaring, gjort sig til en af Europas førende inden for opvarmnings- og varmtvandsproduktion. Med ISO 9001 certificeringen er det sikkert, at Vaillant år efter år forbedrer kvaliteten på deres produkter, og kan derved levere innovative og miljøbevidste varmeløsninger af højeste tyske kvalitet. EcoTEC plus gaskedlerne har alle en høj nyttevirkning, lavt elforbrug og minimal miljøbelastning, hvilket gør Vaillants gasfyr til nogle af de mest effektive og innovative på markedet.

EcoTEC plus gasfyret fås hos os i 3 forskellige modeller, som er: VC DK 156/5-5, VC DK 246/5-5 og VCW/VCI. De har alle energimærke A, er lette at betjene, og effektiviteten er i top. En af disse gaskedler vil helt klart passe til din bolig.

Læs herunder om de forskellige modeller:

Bosch ZSB 14-6

ZSB 14-6 modellen er en kondenserende gaskedel, der er ideel til et mindre hus, da den går helt ned til 2 kW, og kan med 14 kW levere varmt vand til en standard bruser. Den passer til huse, der er op til 250 m2, og skal bruge en ekstern varmtvandsbeholder.

Bosch ZSB 24-5

Bosch ZSB 24-5 modellen er også en kondenserende gaskedel, som er god til lidt større huse end 14-6 modellen, nemlig huse op til 400 m2. Den går ned til 3 kW, og op til 24 kW lever den varmt vand til brusebade og mindre badekar.

 

Bosch ZWB 28-5

Bosch ZWB 28-5er et kondenserende gasfyr med indbygget varmeveksler. Denne model er mere pladsbesparende end de andre, da den producerer både varme (3,7-20 kW) og varmt vand op til 28 kW.

Dette gasfyr er til huse op til ca. 350 m2.

Bosch Condens 5000 WT

Bosch Condens 5000 WT er en væghængt kondenserende gaskedel, der har en indbygget 50-liters varmtvandsbeholder, og er derfor ideel til mindre boliger på op til 400 m2. Den har en varmeydelse på 6,6-24 kW og en varmtvandsydelse på 2-14 kW, hvilket giver den en nyttevirkning på 93%. 7

Vaillant VC DK 156/5-5 og VC DK 246/5-5

VC DK 156/5-5 modellen og VC DK 246/5-5 modellen har 2 ydelsesstørrelser, der hedder: 3,0-15,2 og 3,8-21,6 kW, og et stort modulationsområde på 16/18 til 100%, hvilket giver den maksimale effekt på gasfyret, forlænger dets levetid og forbedrer fyringsøkonomien. Med en ekstern varmtvandsbeholder opnår du den optimale komfort, og er ideel til boliger med lidt større varmtvandsbehov.

Vaillant EcoTEC plus VCW/VCI

EcoTEC plus VCW/VCI modellen er et kondenserende gasfyr, med mulighed for installering af en 25 liter varmtvandsbeholder. Den komprimerede model fylder ikke meget på væggen, og er derfor ideel til villaer. Gasfyret har en ydelsesstørrelse på 3,8-24,0 kW, derfor er effektiviteten i højsædet og varmeforsyningen komfortabel for dig.

Vaillant EcoTEC pro VC 236/5-3

EcoTEC pro VC 236/5-3 er endnu en innovativ gaskedel fra Vaillant, som vi forhandler hos Søberg VVS. Dette er en væghængt kondenserende gaskedel i allerhøjeste tyske kvalitet. Denne lille og lette gaskedel er ideel til nye boliger og moderniseringer med en ydelsesstørrelse på 5,4-25,0 kW. Den kan nemt installeres med en tilpasset varmtvandsbeholder for at opnå den største varmtvandskomfort, og kan på den måde gemmes væk i et skab.

06Det skal du vide om tilskud og håndværkerfradrag på gasfyr

Her kan du finde svar på, hvordan man søger om håndværkerfradrag, når man får installeret et nyt gasfyr, og om du kan få tilskud på din gasfyrsinstallation.

Hvad betyder håndværkerfradrag for mit køb af et gasfyr?

Når du får installeret et gasfyr i din bolig, kan du benytte arbejdslønnen som et håndværkerfradrag, og dermed trække cirka 30% af arbejdslønnen fra i Skat. Disse lønudgifter udgør som regel 10-15.000 kr. af de samlede udgifter, og dem kan du altid finde på din faktura, når arbejdet er blevet udført

Inde på Skats hjemmeside kan du taste disse lønudgifter ind, og en tredjedel af det beløb bliver så trukket fra din Skat det år.

Hvilke tilskud kan jeg få til mit gasfyr?

Lige nu er det desværre ikke muligt at få tilskud, når du skifter fra et gammelt gasfyr til et nyt gasfyr. Du kan derimod søge tilskud i bygningspuljen, hvis du skifter fra et gasfyr til en varmepumpe. Det kan du læse mere om her.

07Spar penge med dit gasfyr - Gode råd til vedligeholdelse og justering

Et gasfyr er meget nemt at holde, og man behøves ikke gøre det helt store stykke arbejde, for at det hele kører som det skal. Der er dog et par ting, som vi anbefaler at gøre, for at sikre, at effektiviteten på dit gasfyr altid er i top.

Sådan sparer du penge på dit gasfyr

Den bedste måde, hvorpå du sikrer, at dit gasfyr kører som det skal, er ved at få lavet service på det hvert 2. år. Så er du sikker på, at din gaskedel har den optimale forbrænding, samt at det er indreguleret korrekt. På den måde har gasfyret altid en høj effektivitet, og du får samtidig den mest optimale levetid på din gaskedel.

Et andet godt råd, er at sørge for at indstille dit gasfyr efter årstiderne udenfor. De fleste nyere gaskedler, der er op til ca. 15 år gamle, regulerer sig selv efter udetemperaturen, og det er derfor ikke nødvendigt at tænke mere over det. Men har du et gasfyr, der er ældre end 15 år gammel, kan det være, at det skal indstilles manuelt mellem vinter- og sommerdrift. Om sommeren producerer gasfyret nemlig kun varmt vand til dit brugsvandssystem, hvor der om vinteren også bliver produceret varme til dine radiatorer. Du kan se, hvordan den manuelle indstilling skal gøres i gasfyrets brugsanvisning, eller du kan ringe til os, så hjælper vi dig igennem processen.

Kontaktform – Niki Bøgh – Gasfyr

Hej! Mit navn er Niki Bøgh

Jeg vil gerne give dig et uforpligtende tilbud

Jeg vil meget gerne hjælpe dig, med at finde det gasfyr, som er den bedste løsning for dig. Du kan roligt henvende dig til mig, for min opgave er at give dig et tilbud som er 100% uforpligtende – men også det bedste tilbud på markedet, og en løsning, der giver dig den bedst mulige besparelse på dit energiforbrug.

Kontakt mig til højre og jeg vender hurtigt tilbage til dig.

Med venlig hilsen Niki Bøgh

Kontakt mig ovenfor, og jeg vender hurtigt tilbage til dig

Med venlig hilsen Niki Bøgh

Hvor stor en besparelse er der på at skifte til et gasfyr?

Når du skifter dit gamle ikke-kondenserende gasfyr ud med et nyt kondenserende gasfyr, er der en besparelse på 20-30% på el og gas. Alle nye gaskedler er i dag kondenserende, og du er sikret at få de mest effektive af slagsen hos Søberg VVS, nemlig fra de tyske producenter Bosch og Vaillant.

Hvor meget mindre CO2 udledning er der ved et nyt gasfyr?

Et gasfyr benytter naturgas, og af denne naturgas er der i dag blandet cirka 10% biogas i. Dette tal forventes at stige til 30% i 2025, og inden for den nærmeste fremtid vil det være muligt at levere 100% ren biogas. Vil du have dit gasfyr 100% grønt og CO2-neutralt, kan du kontakte dit gasselskab, og høre, hvad mulighederne er, for at benytte biogas i stedet for bionaturgas.

Man udleder cirka en fjerdedel mindre CO2 ved blot at skifte til et nyt gasfyr, da man altså sparer 20-30% på gasforbruget ved en ny gaskedel frem for en gammel.

08FAQ: Her kan du finde svar på de mange spørgsmål vi får omkring gasfyr

Herunder kan du finde mange af de spørgsmål, man kan undre sig over, når man har med et gasfyr at gøre. Vi har samlet svar på alt fra, hvad et gasfyr bruger i strøm om året til, hvad du skal gøre, hvis dit gasfyr larmer.

Mit gasfyr løber tør for vand – hvad kan det skyldes?

Hvis dit gasfyr løber tør for vand hurtigere, end du når at bruge det, kan det være et rør uden for fyret der er utæt, ellers er gaskedlen utæt inden i.

Har du tjekket de udvendige rør, og der ikke er noget galt her, så kan det tyde på, at sikkerhedsventilen er defekt. Sikkerhedsventilen bliver aktiveret ved 2,5 bar, men hvis den drypper, er den gået i stykker. Ring til os, så kommer vi hurtigt og fikser det.

Dit gasfyr kan også have en defekt trykekspansionsbeholder, hvis den løber tør for vand. Inde i trykekspansionsbeholderen sidder der en slags ballon, der holder på vandet inde i beholderen. Når vandet inde i trykekspansionsbeholderen bliver varmt, udvider det sig, og ballonen udvider sig i takt med vandet, og sørger dermed for at det ikke løber ud af beholderen. Hvis trykekspansionsbeholderen er gået i stykker, kan vandet ikke udvide sig, og den mister derfor sin ekspansionsevne. Dette kan være svært at tjekke selv, så her er det en god ide at ringe til din installatør.

Mit gasfyr lugter – hvad skal jeg gøre?

Sluk dit gasfyr. Uanset hvilken suspekt lugt, der kommer fra dit gasfyr, er det aldrig en dum ide blot at slukke for fyret, lukke for gashanen, og ringe til os. Du kan ringe døgnet rundt til vores vagttelefon på 70 22 61 60.

Kan man placere et gasfyr i et skab?

Ja, det kan man sagtens. Fyret trækker luft til forbrændingen ude fra igennem et aftræk, og kan derfor nemt gemmes væk i et skab.

Mit gasfyr klikker – hvorfor, og hvad skal jeg gøre?

I stort set alle tilfælde vil dit gasfyr vise en fejlmelding på skærmen, og derfra kan man finde ud af, hvad der er galt. I dette tilfælde vil der højst sandsynligt vær en fejl på blæseren eller cirkulationspumpen i gasfyret. Hvis det melder fejl, vil det slukke af sig selv, og der er derfor ingen grund til panik.

Kontakt os, så kommer vi og hjælper.

Mit gasfyr larmer – hvad kan det skyldes?

De forskellige lyde, som gasfyret laver, kan nogle gange være lidt svære at identificere og skelne fra hinanden. Hvis det generelt larmer, så er der noget galt inden i. Identificer fejlmeldingen, og ring til din installatør.

Mit gasfyr taber tryk – hvad skal jeg gøre?

Hvis dit gasfyr taber tryk, kan der være noget galt med trykekspansionsbeholderen. Det har vi forklaret nærmere i første spørgsmål: ”Mit gasfyr løber tør for vand – hvad kan det skyldes?”

Mit gasfyr laver ingen varmt vand – hvad skal jeg gøre?

Det første du kan tjekke, er termostaten på varmtvandsbeholderen. Her skal temperaturen være skruet op, for at der bliver varmet vand op inden i.

Hvis dette ikke er problemet, kan 3-vejsventilen være defekt, og derfor bliver vandet hverken fordelt eller blandet korrekt.

Mit gasfyr brummer hele tiden – hvad skal jeg gøre?

Det første du kan tjekke er, om der måske sidder en front løs, eller er skæv, og derfor vibrerer imod noget andet på gasfyret.

Det kan også være, at forbrændingen er forkert inden i fyret, og det derfor larmer inde i forbrændingskammeret.

Ring til os, så kommer vi ud og afhjælper problemet.

Hvad betyder de mange gasfyr fejlkoder?

Det har vi forklaret ned i mindste detalje et andet sted her på siden. Det kan du finde ved at klikke her.

Mit gasfyr hyler højt – hvad skal jeg gøre?

Hvis der kommer en høj hylende lyd fra dit gasfyr, kan det tyde på at, der er en ventil, der er vendt forkert, og vandet derfor strømmer i den modsatte retning, end hvad ventilen er beregnet til. Under alle omstændigheder, er det en god ide at ringe til os, så kommer vi og fikser det.

Hvordan fylder jeg vand på mit gasfyr?

Der skulle gerne være en brugsvandshane tæt på dit gasfyr, hvorfra du kan fylde vand på fyret. Der føres en slange fra dit brugsvandsystem over på centralvarmesystemet, herefter åbnes der langsomt for begge haner imens du holder øje med manometeret på dit gasfyr.

Manometeret skal stå på 1,5-2 bar, så har du nok vand på dit gasfyr.

Trykket på mit gasfyr stiger – hvad skyldes det, og hvad gør jeg?

Det kan være, at der ikke er blevet lukket for vandpåfyldningen. Tjek derfor om brugsvandshanen er lukket. Der kan også være etableret fast forbindelse til vandpåfyldningen, og hvis denne ikke holder tæt, så bliver trykket i gasfyret ved med at stige. Noget helt andet kan være inde i varmtvandsbeholderen. Der sidder et spiralformet rør, som varmer vandet op inde i beholderen. Hvis det rør er utæt, stiger trykket i dit gasfyr. Hvis du mistænker, at det er det, der er galt, så kontakt din installatør.

Mit gasfyr kører konstant – hvad kan det skyldes?

Hvis dit gasfyr konstant kører, kan det skyldes et hul på et varmtvandsrør et sted. Hvis det er tilfældet, bliver varmt vand ved med at løbe ud, og fyret vil derfor blive ved med at prøve at varme det op. Det kan også være fordi beholderføleren er defekt, eller måske blot faldet ud.

Mit gasfyr banker – dette er forklaringen

Det kan tyde på, at en ventil er vendt forkert, og derfor strømmer vandet den forkerte retning, eller kommer måske slet ikke igennem. Det er ikke nødvendigvis inde i fyret, men det kan stamme helt fra en radiatorventil, der sidder forkert.

Mit gasfyr virker ikke – tjek dette først

Hvis dit gasfyr slet ikke virker eller kører, kan der være et par ting du selv kan tjekke før du ringer til os:

 1. Vandtrykket – Tjek om der er vand på fyret. Manometeret på fyret skal gerne vise
  mellem 1 og 2 bar.2.
 2. Strøm – Er der strøm sluttet til fyret?
 3. Fejlkoder – Der kan være noget galt inde i fyret, tjek derfor om den skriver en fejlkode på displayet.

Hvor mange KW bruger et gasfyr?

Det kan være forskelligt fra gasfyr til gasfyr, hvor meget strøm det bruger, og det kommer selvfølgelig også an på dit forbrug. Et nyt gasfyr uden cirkulationspumpe bruger cirka mellem 30 og 55 kWh om året.

Hvad er natsænkning?

Mange gasfyr har natsænkning, som betyder at det skruer ned for din rumtemperatur om natten. Dette er en innovativ udvikling, der gør det mere økonomisk for dig som forbruger, da det ikke er nødvendig med samme varme i hele huset om natten, som om dagen. Nogle gasfyr kan sænke temperaturen i hele huset, hvor mere avancerede systemer kan sænke individuelt i hvert rum.

Hvad er et gasfyrs nyttevirkning?

Når man snakker om et gasfyrs nyttevirkning betyder det, at det er det man får ud af naturgassen når man brænder det af.

Gasfyrets virkningsgrad afhænger af, hvor god kondenseringsevne det har. De nyere modeller af gasfyr har en virkningsgrad på cirka 95%, hvilket gør gasfyret til en varmeløsning med en af de mest økonomiske.

09Klar til et tilbud du ikke kan sige nej til?

Vi er ret sikker på at vi kan matche alle priser, så hvorfor ikke få et uforpligtende tilbud på et gasfyr.

Se vores aktuelle kampagne her:10Det betyder de forskellige dele på et gasfyr

Det kan være lidt af en jungle at finde ud af, når man først skal finde ud af, hvilket slags gasfyr, der er bedst til ens behov og bolig.

Derfor har vi her lavet en forklaring på, hvad de forskellige dele og udstyr et gasfyr kan fås med, eller skal udstyres med, når det installeres i din bolig.

Gasfyr med varmtvandsbeholder

Når et gasfyr er udstyret med en indbygget varmtvandsbeholder, betyder det, at du sparer en hel del plads i fyrrummet eller bryggerset.

Det er især ideelt, hvis du bor i en mindre bolig, og din varmeløsning skal fylde så lidt som muligt. Derudover skal man ikke bekymre sig om kalk i beholderen på samme måde, som ved et gasfyr, der har en gennemstrømningsvandvarmer.

Helt enkelt, kan det sammenlignes med din elkedel i køkkenet. Forestil dig, hvor meget tid du skulle bruge på at afkalke din elkedel, hvis den skulle varme alt det vand op, som du bruger i løbet af et døgn.

Et gasfyr med en varmtvandsbeholder er også perfekt til familien med et højt varmtvandsbehov, da komforten ved at have en varmtvandsbeholder er i top. Den indbyggede varmtvandsbeholder kan fås i mange størrelser, så den passer til netop dit behov.

Gasfyr med gennemstrømningsvandvarmer

Hvis dit varmtvandsbehov ikke er ret stort, kan det være en fordel at vælge et gasfyr med en gennemstrømningsvandvarmer.

Når et gasfyr er udstyret med en gennemstrømningsvandvarmer, betyder det, at vandet først bliver varmet op når man tænder for det varme vand i hanen, hvor det i en varmtvandsbeholder hele tiden bliver holdt varmt.

Der er dog brug for et mere effektivt gasfyr, hvis man vælger et med en gennemstrømningsvandvarmer frem for en varmtvandsbeholder.

I en varmtvandsbeholder bliver spidsbelastningerne nemlig dækket af det varme vand, der i forvejen er i beholderen.

Gasfyrets aftræk

Et gasfyr har enten et åbent eller lukket forbrændingskammer, og uanset hvilket et du vælger, så skal gasfyret have et aftræk. Det er nemlig her fyret slipper af med røggassen. Nye gasfyr har dog altid lukket forbrændingskammer.

Når du har et åbent forbrændingskammer, får dit gasfyr luft til forbrænding af gassen fra det rum fyret står i, og her ledes røggassen ud gennem en skorsten eller en aftrækskanal.

Vælger du et gasfyr med et lukket forbrændingskammer får det luft til forbrænding fra et separat eller dobbeltrør, hvor luften udefra bliver trukket ind af det ene rør, og røggassen bliver ledt ud igennem det andet. Det kaldes også balanceret aftræk.

Gasfyrets cirkulationspumpe

Man kan godt tillade sig at kalde cirkulationspumpen for den allervigtigste del på gasfyret. Det er nemlig den, der sørger for, at det varme vand kommer rundt i huset.

De nye og moderne cirkulationspumper bliver også kaldt sparepumper, og det er netop fordi de kan spare dig for mange penge på elregningen.

Ved at skifte til en ny cirkulationspumpe kan du spare op til 800 kroner om året, deraf navnet sparepumper. De aflæser nemlig det behov, der er for varme i boligen, og beregner, hvor meget tryk der skal sendes ud.

11Hvad er forskellen mellem et kondenserende og et ikkekondenserende gasfyr?

Et kondenserende gasfyr udnytter naturgassen fuldt ud, da den på en miljøvenlig og besparende måde bruger det kondens, som bliver skabt, når forbrændingen af gassen sker i gasfyret.

Den simple forklaring på, hvordan et kondenserende gasfyr fungerer er, at det udnytter både varmen fra forbrændingen, og så bruger den det varme der skabes i vanddampen igen. Efter naturgassen bliver brændt af, kondenseres dampen i røggassen, og her skabes der endnu mere varmeenergi.

Lidt mere teknisk ser processen i et kondenserende gasfyr således ud:

 

 • Naturgassen forbrændes, og luften opvarmes i varmeveksleren, som bliver til røggas, der indeholder vanddamp.
 • Vandet til f.eks. radiatorerne bliver, via varmeveksleren, varmet op når røggassen ledes igennem varmeveksleren, og her bliver røggassen samtidig afkølet – dog ikke helt ned under dugpunktet.
 • Når vandet har varmet radiatorerne, løber det retur over varmeveksleren, og her afkøles røggassen endnu mere.
 • Røggassen kommer nu under dugpunktet på 56° C, hvor kondensvandet bliver dannet.
 • Ekstra varmeenergi bliver nu frigivet, og så slipper det ud igennem skorstenen. Forskellen er derfor, at et kondenserende gasfyr udnytter energien, som normalvis ville forsvinde ud igennem skorstenen. Det er både godt for miljøet, forbrugsmængden og din pengepung, da du udnytter naturgassen til det yderste.

Fejlkoder på Vaillant gasfyr

Meddelelse Mulig årsag Foranstaltning
F.00 Afbrudt fremløbsføler Fremløbstemperaturføler defekt
eller ikke tilsluttet
Kontrollér: Fremløbstemperaturføler, stik, kabeltræ,
printplade.
F.01 Afbrudt tilbageløbsføler Returtemperaturføler defekteller ikke tilsluttet Kontrollér: Returtemperaturføler, stik, kabeltræ,printplade.
F.02 Afbrudt varmtv.-udg.- føler Beholdertemperaturføler lagdelt beholder defekt eller ikke tilsluttet Kontrollér på lagdelt beholder (kun i forbindelse med F.91): stik, kabeltræ, temperaturføler.
F.03 Afbrudt beholderføler Temperaturføler lagdelt beholder defekt eller ikke tilsluttet Kontrollér på lagdelt beholder (kun i forbindelse med F.91): stik temperaturføler, stik printplade, kabeltræ.
F.10 Kortsluttet fremløbsføler Fremløbstemperaturføler defekt eller kortsluttet Kontrollér: NTC-stik, kabeltræ, kabel/kabinet,printplade, NTC-føler.
F.11 Kortsluttet tilbageløbsføler Returtemperaturføler defekt eller kortsluttet Kontrollér: NTC-stik, kabeltræ, kabinet, printplade,NTC-føler.
F.12 Kortsluttet varmtv.-udg.- føler Beholderfyldningsføler defekt eller kortsluttet Kontrollér (kun i forbindelse med F.91): NTC-føler,stik, kabeltræ, NTC-føler, printplade.
F.13 Kortsluttet beholderføler Varmstartføler / beholderføler defekt eller ikke tilsluttet 1.Kontrollér: NTC-stik, jordforbindelse,kabeltræ, NTC-føler, printplade. 2.Kontrollér på lagdelt beholder (i forbindelsemed F.91): NTC- stik, jordforbindelse,kabeltræ, NTC-føler, forbindelse til printpladen.
F.20 Sikkerhedsslukning temperaturbegrænser Maksimumtemperatur på fremløbs-/returtemperaturføler for høj ved sikkerhedstemperaturbegrænserfunktion via NTC Kontrollér: Fremløbstemperaturføler (korrekt termisk tilknytning), kabeltræ, tilstrækkelig udluftning.
F.22 Sikkerhedsslukning vandmangel Intet eller for lidt vand i produktet eller vandtryk for lavt 1.Kontrollér: Stik, kabel centralvarmepumpe eller vandtrykføler, vandtrykføler, centralvarmepumpe. 2.Aktivér og udluft prøveprogram P.0.
F.23 Sikkerhedsslukning temp.-diff for stor. Temperaturspredning for stor.Vandomløb for lavt Kontrollér: Stik, kabel til centralvarmepumpe / vandtrykføler, luft / for lidt vand i varmekredsen, fremløbs- og returtemperaturføler forvekslet, si hydraulikblokken, vandtrykføler, centralvarmepumpe (tilstrækkelig cirkulation, trin 2: D.19, D.14, selvcirkulationsspærre). Aktivér prøveprogram P.0.
F.24 Sikkerhedsslukning temp.-stig. for hurtig Temperaturstigning for hurtig Kontrollér: Stik, kabel til centralvarmepumpen, luft / for lidt vand i varmekredsen, intern udlufter (funktion), centralvarmepumpe (for lille anlægstryk,
for stor temperaturgradient på varmeanlæggets fremløb, selvcirkulationsspærre). Aktivér prøveprogram P.0.
F.25 Sikkerhedsslukning røggastemp.for høj Røggastemperatur for høj Kontrollér: Stik, stik til sikkerhedstemperaturbegrænseren, kabeltræ, kabel til centralvarmepumpen, intern udlufter (funktion),
røggassystem (tilstopning, vind er ugunstig, for langt røggas- rør), for lidt vand i varmekredsen, centralvarmepumpe, aktivér prøveprogram P.0.
F.26 Fejl brændstofventil uden funktion Gasarmatur-stepmotor defekt eller ikke tilsluttet Kontrollér: Gasarmatur-stepmotor (stik, kabel, spolernes passage, spænding), multistik, kabeltræ.
F.27 Sikkerhedsslukning flammesimulation Overvågningselektrode melder flamme med fejl Kontrollér: Gastryk på øverste måleåbning, overvågningselektrode, printplade, gasmagnetventil.
F.28 Fejl i opstart tænding mislykkedes Afbrydelse i opstarten eller tænding mislykkedes. Gastrykregulator eller termisk udløsende afspærringsanordning udløst. Kontrollér: Gasafspærringshane, gastryk, gasarmatur,luftindsugningsrør (blokering, løsnet skrue),kondenskanal (tilstopning), multistik, kabeltræ,
tændtransformer, tændka- bel, tændingsstik,tændelektrode, overvågningselektrode, elektronik,jording, CO₂-indstilling.
F.29 Fejl i drift tænding mislykkedes Gastilførsel midlertidigt afbrudt.Gentænding mislykkedes. Kontrollér: Røggasrecirkulation, kondensatvej (tilstopning), jording, kabel til gasarmatur og elektrode (løs forbindelse).
F.32 Fejl blæser Blæser defekt eller ikke tilsluttet. Kontrollér: Stik, kabeltræ, blæser (blokering, funktion, korrekt omdrejningstal), hallsensor, printplade, røggassystem (tilstopning).
F.42 Fejl kodningsmodstand Kodemodstand eller gasgruppemodstand forårsager kortslutning. Kontrollér: Stik, jordforbindelse, kabel, effektstørrelsekode-modstand (i kabeltræet).
F.49 Fejl eBUS Underspænding på eBUS. Kontrollér: eBUS (overbelastning, to spændingsforsyninger med forskellige polariteter,kortslutning).
F.52 Massestrømsensor ikke tilsluttet Massestrømsensor defekt eller ikke tilsluttet Kontrollér: Stik, kabeltræ, massestrømsensor.
F.53 Fejl massestrømsensor Massestrømsensor defekt Kontrollér: Filter under Venturi-filterkappe vådt eller tilstoppet, gastryk for lavt, internt trykmålepunkt i Venturi-enheden tilstoppet (anvend ikke smøremidler på O-ringen i Venturi-enheden!).
F.54 Fejl anlægsopstart Intet eller for lavt gasindgangstryk forårsager fejl ved start af produktet Kontrollér (i forbindelse med F.28/F.29): gasventil, gasarmatur, stik, kabeltræ.
F.55 Fejl CO-føler CO-føler defekt eller kortsluttet Kontrollér: Stik, kabeltræ, CO-føler, printplade.
F.56 Sikkerhedsslukning overskr. af CO-værdi Sikkerhedsfrakobling efter overskridelse af CO-grænseværdien Kontrollér: Gasarmatur, stik, kabeltræ. Hvis fejl forekommer flere gange efter reset, er gasarmatur defekt.
F.57 Fejl testprogram Reguleringsfejl pga. korroderet tændelektrode Kontrollér: Tændelektrode, printplade (microcontroller).
F.61 Fejl brændstofventilens styring Gasarmatur kan ikke aktiveres Kontrollér: Kabeltræ, stik, gasarmatur (spoler),printplade.
F.62 Fejl brændstofventil stopforsinkelse Forsinket frakobling af gasventilen efter at flammen er slukket Kontrollér: Gasventil, brænderoverflader (tilstopning), stik, kabeltræ, printplade.
F.63 Fejl EEPROM EEPROM defekt Udskift: Printplade.
F.64 Fejl elektronik/føler Elektronik, sikkerhedsrelevant sensor eller kabel defekt Kontrollér: Fremløbssensor, kabel til sensoren, flammeregi-streringssensor (f.eks.ioniseringselektrode) for ustabilt signal, elektronik.
F.65 Fejl elektroniktemperatur Elektronik defekt eller for varm på grund af ydre påvirkning 1. Kontrollér: Printplade. 2. Sænk evt. omgivelsestemperaturen.
F.67 Fejl elektronik/flamme Uplausibelt flammesignal Kontrollér: Kabeltræ, flammevagt, printplade.
F.68 Fejl flammesignal ustabilt Flammevagt melder ustabilt flammesignal Kontrollér: Lufttal, gastryk, kondenskanal (tilstopning),gasdyse,ioniseringsstrøm (kabel, elektrode),røggasrecirkulation.
F.70 Fejl ugyldig udstyrskode Forkert/manglende apparatnummer eller forkert/manglende kodemodstand Hvis display og printplade er blevet udskiftet, skal apparatnummeret ændres under d.93.
F.71 Fejl fremløbsføler Fremløbstemperaturføler leverer uplausibel værdi Kontrollér: Fremløbstemperaturføler (korrekt termisk tilknytning).
F.72 Fejl frem-/tilbagel.-føler Temperaturdifference fremløbs-/ returtemperaturføler er for stor Kontrollér:Fremløbstemperaturføler/returtemperaturføler (funktion, korrekt termisk tilknytning).
F.73 Fejl vandtrykssensor (signal for lavt) Vandtrykføler melder for lavt vandtryk Kontrollér: Vandtryk, jordforbindelse, kabel, stik, vandtrykføler (kortslutning til GDN).
F.74 Fejl vandtrykssensor (signal for højt) Vandtryk for højt Kontrollér: Vandtryk (på varmeside, ved ikke aktiv centralvar-mepumpe), aftap i givet fald vand, kabel, vandtrykføler (kortslutning til 24/5 V).
F.75 Fejl pumpe/vandmangel Ved start af pumpen registreres der ikke et tilstrækkelig stort trykspring 1.Kontrollér: vandtrykføler, centralvarmepumpe (blokering), var- mekreds (luft, tilstrækkeligt vandvolumen), indstillelig bypass (), eksternekspansionsbeholder (skal være tilsluttet til returløbet). Aktivér prøveprogram P.0.2. Hvis blanderør eller varmerør >1 1/2″
installeret, skal 3/4″- tætning i varmeanlæggets fremløb udskiftes med blænde. Installer evt. servicekit F.75.
F.77 Fejl røggasspjæld kondenspumpe Manglende tilbagemelding fra røggasklappen; overløb i kondensatpumpen Kontrollér: Kabel til tilbehør VR40, røggasklap (ledningsføring, tilbagemeldingskontakt), kondensatpumpe, bro fra anlægstermostaten, multifunktionsmodul 2-af-7 (bro).
F.78 Afbr. varmtvandsudl.føler i ekst. styring UK link box er tilsluttet, uden at varmtvands-temperatursensoren er brokoblet 1.Kontrollér: Tilbehør (konfiguration / elektrisk tilslutning).2. Enheden viser fejlen, men har ingen fejlfunktion.
F.80 Fejl indgangsføler actoSTOR Fremløbstemperaturføler defekt eller ikke tilsluttet Kontrollér (kun i forbindelse med F.91): NTC-føler, stik, kabeltræ, printplade.
F.81 Fejl beholderladepumpe Beholder er efter bestemt tidsrum ikke fuldt opvarmet Kontrollér (kun i forbindelse med F.91): beholderladeføler, beholderføler, aqua-sensor/limiter, 3-vejsventil, pumpe, actoSTOR-pumpe (luft), kabeltræ,sekundær varmeveksler (tilstopning).
F.82 Fejl fremmedstrømsanode Fremmedstrømsanode defekt eller ikke tilsluttet Kontrollér: Kabeltræ, fremmedstrømsanode. Hvis fremmedstrømsanode ikke installeret: Sæt kantkonnektor X43 med bro på printplade.
F.82 Fejl fremmedstrømsanode Fremmedstrømsanode defekt eller ikke tilsluttet Kontrollér: Kabeltræ, fremmedstrømsanode. Hvis fremmedstrømsanode ikke installeret: Sæt kantkonnektor X43 med bro på printplade.
F.83 Fejl NTCtemperaturændring Temperaturdifference fremløbs-/ returtemperaturføler er for lille Kontrollér: fremløbs-/returtemperaturføler (funktion,korrekt termisk tilknytning), tilstrækkelig vandmængde.
F.84 Fejl NTC-temp.-diff. usandsynlig Temperaturdifference er uplausibel Kontrollér: fremløbs-/returtemperaturføler (korrekt termisk tilknytning,følere er ombyttet).
F.85 Fejl NTC forkert monteret Fremløbs-/returtemperaturføler leverer forkerte/uplausible værdier Kontrollér: Fremløbs- / returtemperaturføler (korrekt termisk tilknytning).
F.90 Fejl kommunikation Kommunikation med actoSTOR er afbrudt 1. Kontrollér: Kontrollér stik, kabeltræ til actoSTOR-motul (PE- Bus). 2. Hvis produktet skal være i drift uden actoSTOR: indstil d.092=0, sæt evt.
kantkonnektor X31 på BMU, sæt evt. kantkonnektor X1 på actoSTOR.
F.91 Fejl føler actoSTOR Sensor på actoSTOR defekt Kontrollér: stik, kabeltræ, sensor.
F.92 Fejl forkert gastype Kodningsmodstanden på printpladen passer ikke til den indstillede gasgruppe 1. Kontrollér: Kodemodstand. 2. Udfør gasfamilie-tjek igen, og indtast den korrekte gasgruppe!
F.93 Fejl Test gasforbindelse Forbrændingskvaliteten er uden for det tilladte område Kontrollér: Gasdyse (passende til gasgruppen),røggasrecirkulation, gasgruppe, internt trykmålepunkt i Venturienheden (tilstopning). Anvend ikke smøremidler på O-ringen i Venturi- enheden!
F.94 Fejl: Votex og differencetryk Sensorer leverer uplausibleværdier. Kontrollér: Kabeltræ, stik, sensorer.
LED actoSTOR Modul Kommunikationsstatus actoSTOR Kommunikationsstatus actoSTOR ikke tilsluttet,forbindelsesfejl, forbindelse aktiv. 1. LED lyser: Kommunikation ok. 2. LED blinker: Kommunikation ikke ok. 3. LED slukket: ingen strømforsyning.
Kommunikationsfejl Kommunikationsfejl mellem display og printplade i elektronikboksen Kontrollér: kabel/stik mellem display og printplade.

Vaillant ecoTEC Pro VC DK 236/5-3

Meddelelse Mulig årsag Foranstaltning
F.00 Afbrudt fremløbsføler Fremløbstemperaturføler defekt eller ikke tilsluttet Kontrollér: Fremløbstemperaturføler, stik, kabeltræ, printplade.
F.01 Afbrudt tilbageløbsføler Returtemperaturføler defekt eller ikke tilsluttet Kontrollér: Returtemperaturføler, stik, kabeltræ, printplade.
F.10 Kortsluttet fremløbsføler Fremløbstemperaturføler defekt eller kortsluttet Kontrollér: NTC-stik, kabeltræ, kabel/kabinet,printplade, NTCføler.
F.11 Kortsluttet tilbageløbsføler Returtemperaturføler defekt eller kortsluttet Kontrollér: NTC-stik, kabeltræ, kabinet,printplade, NTC-føler.
F.20 Sikkerhedsslukning temperaturbegrænser Maksimumtemperatur på fremløbs-/ returtemperaturføler for høj ved sikkerhedstemperaturbegrænserfunktion via NTC Kontrollér: Fremløbstemperaturføler (korrekt termisk tilknytning),kabeltræ, tilstrækkelig udluftning.
F.22 Sikkerhedsslukning vandmangel Intet eller for lidt vand i produktet eller vandtryk for lavt 1. Kontrollér: Stik, kabel centralvarmepumpe eller vandtrykføler, vandtrykføler, centralvarmepumpe.
2. Aktivér og udluft prøveprogram P.0.
F.23 Sikkerhedsslukning temp.-diff for stor. Temperaturspredning for stor. Vandomløb for lavt Kontrollér: Stik, kabel til centralvarmepumpe / vandtrykføler,luft / for lidt vand i varmekredsen, fremløbsog
returtemperaturføler forvekslet, si i hydraulikblokken, vandtrykføler, cen- tralvarmepumpe (tilstrækkelig cirkulation, trin 2: D.19, D.14, selvcirkulationsspærre). Aktivér prøveprogram P.0.
F.24 Sikkerhedsslukning temp.-stig. for hurtig Temperaturstigning for hurtig Kontrollér: Stik, kabel til centralvarmepumpen, luft / for lidt vand i varmekredsen, intern udlufter (funktion),
centralvarmepumpe (for lille anlægstryk, for stor temperaturgradient på varmeanlæggets fremløb, selvcirkulationsspærre). Aktivér prøveprogram P.0.
F.25 Sikkerhedsslukning røggastemp.for høj Røggastemperatur for høj Kontrollér: Stik, stik til sikkerhedstemperaturbegrænseren, kabeltræ, kabel til centralvarmepumpen, intern
udlufter (funktion),røggassystem (tilstopning, vind er ugunstig, for langt røggas- rør), for lidt vand i varmekredsen,centralvarmepumpe, aktivér prøveprogram P.0.
F.26 Fejl brændstofventil uden funktion Gasarmatur-stepmotor defekt eller ikke tilsluttet Kontrollér: Gasarmatur-stepmotor (stik, kabel, spolernes passage, spænding), multistik, kabeltræ.
F.27 Sikkerhedsslukning flammesimulation Overvågningselektrode melder flamme med fejl Kontrollér: Gastryk på øverste måleåbning, overvågningselektrode, printplade, gasmagnetventil.
F.28 Fejl i opstart tænding mislykkedes Afbrydelse i opstarten eller tænding mislykkedes. Gastrykregulator eller termisk udløsende afspærringsanordning udløst. Kontrollér: Gasafspærringshane, gastryk,gasarmatur,luftindsugningsrør (blokering, løsnet skrue),
kondenskanal (tilstopning), multistik, kabeltræ, tændtransformer, tændka- bel, tændingsstik, tændelektrode, overvågningselektrode, elektronik,jording, CO₂-indstilling.
F.29 Fejl i drift tænding mislykkedes Gastilførsel midlertidigt afbrudt.Gentænding mislykkedes. Kontrollér: Røggasrecirkulation, kondensatvej(tilstopning),jording, kabel til gasarmatur og elektrode (løsforbindelse).
F.32 Fejl blæser Blæser defekt eller ikke tilsluttet Kontrollér: Stik, kabeltræ, blæser (blokering,funktion, korrekt omdrejningstal), hallsensor, printplade,røggassystem (tilstopning).
F.49 Fejl eBUS Underspænding på eBUS Kontrollér: eBUS (overbelastning, to spændingsforsyninger med forskellige polariteter, kortslutning).
F.61 Fejl brændstofventilens styring Gasarmatur kan ikke aktiveres Kontrollér: Kabeltræ, stik, gasarmatur (spoler),printplade.
F.62 Fejl brændstofventil stopforsinkelse Forsinket frakobling af gasventilen efter at flammen er slukket Kontrollér: Gasventil, brænderoverflader (tilstopning), stik, kabeltræ, printplade.
F.63 Fejl EEPROM EEPROM defekt Udskift: Printplade.
F.64 Fejl elektronik/føler Elektronik, sikkerhedsrelevant sensor eller kabel defekt Kontrollér: Fremløbssensor, kabel til sensoren,flammeregistreringssensor (f.eks. ioniseringselektrode) for ustabilt signal,elektronik.
F.65 Fejl elektroniktemperatur Elektronik defekt eller for varm 1. Kontrollér: Printplade. på grund af ydre påvirkning 1. Kontrollér: Printplade. på grund af ydre påvirkning 2. Sænk evt. omgivelsestemperaturen.
F.67 Fejl elektronik/flamme Uplausibelt flammesignal Kontrollér: Kabeltræ, flammevagt, printplade.
F.68 Fejl flammesignal ustabilt Flammevagt melder ustabilt flammesignal Kontrollér: Lufttal, gastryk, kondenskanal(tilstopning), gasdyse, ioniseringsstrøm (kabel, elektrode), røggasrecirkulation.
F.70 Fejl ugyldig udstyrskode Forkert/manglende apparatnummer eller forkert/manglende kodemodstand Hvis display og printplade er blevet udskiftet, skal apparatnummeret ændres under d.93.
F.71 Fejl fremløbsføler Fremløbstemperaturføler leverer uplausibel værdi Kontrollér: Fremløbstemperaturføler (korrekt termisk tilknytning).
F.72 Fejl frem-/tilbagel.-føler Temperaturdifference fremløbs- / returtemperaturføler er for stor Kontrollér: Fremløbstemperaturføler/returtemperaturføler (funktion, korrekt termisk tilknytning).
F.73 Fejl vandtrykssensor (signal for lavt) Vandtrykføler melder for lavt vandtryk Kontrollér: Vandtryk, jordforbindelse, kabel, stik, vandtrykføler (kortslutning til GDN).
F.74 Fejl vandtrykssensor (signal for højt) Vandtryk for højt Kontrollér: Vandtryk (på varmeside, ved ikke aktiv centralvarmepumpe), aftap i givet fald vand, kabel, vandtrykføler (kortslutning til 24/5 V).
F.75 Fejl pumpe/vandmangel Ved start af pumpen registreres der ikke et tilstrækkelig stort trykspring 1. Kontrollér: vandtrykføler, centralvarmepumpe (blokering), var- mekreds (luft, tilstrækkeligt vandvolumen), indstillelig bypass (), ekstern ekspansionsbeholder (skal være tilsluttet til retur- løbet). Aktivér prøveprogram P.0.
2. Hvis blanderør eller varmerør >1 1/2″ installeret, skal 3/4″- tætning i varmeanlæggets fremløb udskiftes med blænde. Installer evt. servicekit F.75.
F.77 Fejl røggasspjæld kondenspumpe Manglende tilbagemelding fra røggasklappen; overløb i kondensatpumpen Kontrollér: Kabel til tilbehør VR40, røggasklap (ledningsføring, tilbagemeldingskontakt), kondensatpumpe, bro fra anlægstermostaten, multifunktionsmodul 2-af-7 (bro).
F.78 Afbr. varmtvandsudl.føler i ekst. styring UK link box er tilsluttet, uden
at varmtvands-temperatursensoren er brokoblet
1. Kontrollér: Tilbehør (konfiguration / elektrisk tilslutning).
2. Enheden viser fejlen, men har ingen fejlfunktion.
F.83 Fejl NTCtemperaturændring Temperaturdifference fremløbs- / returtemperaturføler er for lille Kontrollér: fremløbs-/returtemperaturføler (funktion, korrekt termisk tilknytning), tilstrækkelig vandmængde.
F.84 Fejl NTC-temp.-diff. usandsynlig Temperaturdifference er uplausibel Kontrollér: fremløbs-/returtemperaturføler (korrekt termisk tilknytning, følere er ombyttet).
F.85 Fejl NTC forkert monteret Fremløbs-/returtemperaturføler leverer forkerte/uplausible værdier Kontrollér: Fremløbs- / returtemperaturføler (korrekt termisk tilknytning).
Kommunikationsfejl Kommunikationsfejl mellem display og printplade i elektronikboksen Kontrollér: kabel/stik mellem display og printplade.

Fejlkoder på Bosch gasfyr

Fejl- kode Tillægs- kode Fejl- klasse Beskrivelse Afhjælpning
0Y 276 B Temperaturen på fremløbsføleren er > 95 °C. Denne fejlmelding kan forekomme, uden at der foreligger en fejl, hvis alle radiatorventiler pludseligt lukkes.
► Kontrollér anlæggets driftstryk.
► Åbn vedligeholdelseshanerne.
► Kontrollér centralvarmepumpen med
servicefunktion t3
► Kontrollér tilslutningskablet til
centralvarmepumpen.
► Luk op for centralvarmepumpen, udskift
ved behov.
► Indstil pumpeydelsen eller
pumpekarakteristikken korrekt, og tilpas
efter den
maksimale ydelse..
9 A 235 v Forkert kodestik. Kontrollér kodestikket.
9 A 260 v
9 A 361 v
9 A 362 v
9U 233 V Kodestik ikke registreret. Sæt kodestikket rigtigt på, udskift ved behov.
A1 281 B Centralvarmepumpen genererer intet tryk. ►Kontrollér anlæggets driftstryk.
► Åbn vedligeholdelseshanerne.
► Udluft kedlen med servicefunktion 2.2C
► Luk op for centralvarmepumpen, udskift
ved behov.
A8 323 B BUS-kommunikation afbrudt. Kontrollér tilslutningskablet til BUSdeltagerne, udskift ved behov.
C1 264 B Blæser afbrudt. Kontrollér blæserkabel inkl. stik, udskift
ved behov.
► Kontrollér blæseren for snavs og
blokering, udskift ved behov.
C4 273 B Brænderen og blæseren har
været uafbrudt i drift i 24 timer
og afbrydes i kort tid for sikkerhedskontrol.
C6 215 V Blæser for hurtig. Kontrollér røggasanlægget, rengør eller reparér efter behov.
C6 216 V Blæser for langsom. ► Kontrollér blæserkabel inkl. stik, udskift ved behov. ► Kontrollér blæseren for snavs og blokering, udskift ved behov.
C7 214 V Blæseren frakobles i løbet af sikkerhedstiden. ► Kontrollér blæserkabel inkl. stik, udskift ved behov. ► Kontrollér blæseren for snavs og blokering, udskift ved behov.
C7 217 V Blæseren kører ikke. ► Kontrollér blæserkabel inkl. stik, udskift ved behov. ► Kontrollér blæseren for snavs og blokering,udskift ved behov.
D3 232 B Termostaten TB 1 er udløst. ► Kontrollér indstillingen for termostaten TB 1. ► Kontrollér styreenhedens indstilling.
D3 232 B Termostat TB 1 defekt. ► Kontrollér temperaturføleren og tilslutningskablet for afbrydelse eller kortslutning, udskift evt.
D3 232 B Brokoblingen på tilslutningsklemmerne til den eksterne temperaturomskifter TB 1 mangler. ► Installér en brokobling på tilslutningen til en ekstern skiftekontakt.
D3 232 B Temperaturbegrænser låst. ► Oplås temperaturbegrænser.
D3 232 B Kondensatpumpe afbrudt. ► Kontrollér kondensatafløbet.
► Udskift kondensatpumpen.
D4 341 B Gradientbegrænsning: for hurtig tempera- turstigning i varmedrift. ► Kontrollér anlæggets driftstryk.
► Åbn vedligeholdelseshanerne.
► Kontrollér centralvarmepumpen med
servicefunktion t3
► Kontrollér tilslutningskablet til
centralvarmepumpen.
► Luk op for centralvarmepumpen, udskift ved
behov.
► Indstil pumpeydelsen eller
pumpekarakteristikken korrekt, og tilpas efter
den
maksimale ydelse.
D5 330 B Ekstern fremløbsføler defekt (3-vejs-ventil). ► Kontrollér temperaturføleren og tilslutningskablet for kortslutning, udskift evt.
D5 331 B Ekstern fremløbsføler defekt (hydraulisk 3- vejs-ventil) ► Kontrollér temperaturføleren og tilslutningskablet for afbrydelse, udskift evt.
E2 350 B Fremløbsføler defekt (kortslutning). Hvis den blokerende fejl fortsætter i længere tid, bliver den til en låsende fejl.
► Kontrollér temperaturføleren og tilslutningskablet for kortslutning, udskift evt.
E2 351 B Fremløbsføler defekt (afbrydelse). Hvis den blokerende fejl fortsætter i længere tid, bliver den til en låsende fejl.
► Kontrollér temperaturføleren og tilslutningskablet for afbrydelse, udskift evt.
E2 223 V Fremløbsføler defekt (afbrydelse). Hvis den blokerende fejl fortsætter i længere tid, bliver den til en låsende fejl.
► Kontrollér temperaturføleren og tilslutningskablet for afbrydelse, udskift evt.
E9 224 B Varmebloktermostat eller røggastermostat eller differenstrykvagt er udløst. Hvis den blokerende fejl fortsætter i længere
tid, bliver den til en låsende fejl.
► Kontrollér varmeblok-termostaten og
tilslutningskablet for afbrydelse, udskift evt.
► Kontrollér røggastermostaten og
tilslutningskablet for afbrydelse, udskift evt.
► Kontrollér røggasanlægget, rengør eller
reparér efter behov.
► Kontrollér slangen mellem røggasrør og
differenstrykvagt, og rengør eller udskift ved
behov.
► Kontrollér differenstrykvagten og
tilslutningskablet for brud, udskift evt. (i
hviletilstanden skal kontakten være sluttet).
► Kontrollér anlæggets driftstryk.
► Udluft kedlen med servicefunktion 2.2C
► Indstil pumpeydelsen eller
pumpekarakteristikken korrekt, og tilpas efter
den maksimale ydelse.
► Kontrollér centralvarmepumpen med
servicefunktion t3.
► Luk op for centralvarmepumpen, udskift ved
behov.
► Kontrollér, om der er installeret et
fortrængningslegeme i varmeblokken
► Kontrollér varmeblokken på vandsiden,
udskift ved behov.
E9 224 V Varmebloktermostat eller røggastermostat eller differenstrykvagt er udløst. Hvis den blokerende fejl fortsætter i længere
tid, bliver den til en låsende fejl.
► Kontrollér varmeblok-termostaten og
tilslutningskablet for afbrydelse, udskift evt.
► Kontrollér røggastermostaten og
tilslutningskablet for afbrydelse, udskift evt.
► Kontrollér røggasanlægget, rengør eller
reparér efter behov.
► Kontrollér slangen mellem røggasrør og
differenstrykvagt, og rengør eller udskift ved
behov.
► Kontrollér differenstrykvagten og
tilslutningskablet for brud, udskift evt. (i
hviletilstanden skal kontakten være sluttet).
► Kontrollér anlæggets driftstryk.
► Udluft kedlen med servicefunktion 2.2C
► Indstil pumpeydelsen eller
pumpekarakteristikken korrekt, og tilpas efter
den maksimale ydelse.
► Kontrollér centralvarmepumpen med
servicefunktion t3.
► Luk op for centralvarmepumpen, udskift ved
behov.
► Kontrollér, om der er installeret et
fortrængningslegeme i varmeblokken
► Kontrollér varmeblokken på vandsiden,
udskift ved behov.
EA 227 B Flammen registreres ikke. Efter 4 tændingsforsøg bliver en blokerende
fejl til en låsende fejl.
► Kontrollér, om gashanen er åben.
► Kontrollér gassens tilslutningstryk.
► Kontrollér nettilslutningen.
► Kontrollér elektroderne inkl. kabel,
udskift evt.
► Kontrollér røggasanlægget, rengør eller
reparér efter behov.
► Kontrollér gas-luft-forholdet, korrigér evt.
► Ved naturgas: Kontrollér den eksterne
gasflowsikring, udskift evt.
► Rengør kondensatvandlåsens afløb.
► Afmontér membranen i blæserens
blandingsenhed, og kontrollér for ridser
eller snavs.
► Rengør varmeblokken.
► Kontrollér gasarmaturet, udskift evt.
► Kontrollér forbrændingsluftforbindelsen
eller ventilationsåbningerne
ved rumluftafhængig driftsform.
EA 227 V Flammen registreres ikke. Efter 4 tændingsforsøg bliver en blokerende
fejl til en låsende fejl.
► Kontrollér, om gashanen er åben.
► Kontrollér gassens tilslutningstryk.
► Kontrollér nettilslutningen.
► Kontrollér elektroderne inkl. kabel,
udskift evt.
► Kontrollér røggasanlægget, rengør eller
reparér efter behov.
► Kontrollér gas-luft-forholdet, korrigér evt.
► Ved naturgas: Kontrollér den eksterne
gasflowsikring, udskift evt.
► Rengør kondensatvandlåsens afløb.
► Afmontér membranen i blæserens
blandingsenhed, og kontrollér for ridser
eller snavs.
► Rengør varmeblokken.
► Kontrollér gasarmaturet, udskift evt.
► Kontrollér forbrændingsluftforbindelsen
eller ventilationsåbningerne
ved rumluftafhængig driftsform.
EA 229 B Intet ioniseringssignal under brænderdriften. Brænderen genstartes. Hvis tændforsøget mislykkes, vises den blokerende fejl EA 227.
EA 261 V Tidsfejl ved første sikkerhedstid ► Kontrollér de elektriske stikkontakter og kabelføring til styreenheden, udskift ved behov. ► Udskift styreenheden.
F0 238 V Gasarmaturets tilslutningskabel, gasarmatur eller styreenhed defekt. ► Kontrollér kabelføringen, udskift evt. ► Kontrollér gasarmaturet, udskift evt. ► Udskift styreenheden.
F0 239 V Intern fejl. ► Udskift kodestikket. ► Udskift styreenheden.
F0 259 V Intern fejl. ► Udskift kodestikket. ► Udskift styreenheden.
F0 280 V Tidsfejl ved forsøg på genopstart ► Kontrollér de elektriske stikkontakter og kabelføring til styreenheden. ► Udskift styreenheden.
F0 290 B Intern fejl. ► Tryk på knappen reset, indtil tekstlinjen
Reset vises. Kedlen starter op igen, og
fremløbstemperaturen vises. ► Kontrollér de elektriske stikkontakter,
kabelføringen og tændingsledningerne. Kontrollér gas-luft-forholdet, korrigér evt. Udskift styreenheden.
F0 356 B Netspænding afbrudt. Lav netspænding. ► Kontrollér netspænding.
F7 328 B Netspænding afbrudt. Lav netspænding. ► Kontrollér netspænding.
Fd 231 B Netspænding afbrudt. Lav netspænding. ► Kontrollér netspænding.
F7 228 V Der registreres en flamme, selv om brænderen er slukket. ► Kontrollér elektroderne for snavs, udskift ved behov. ► Kontrollér røggasanlægget, rengør eller
reparér efter behov. ► Kontrollér printkortet for fugt, tør evt.
FA 306 V Efter gasfrakobling: Der registreres en flamme. ► Kontrollér gasarmaturet, udskift evt. ► Rengør kondensatvandlåsens afløb. ► Kontrollér elektroder og tilslutningskabel, udskift ved behov.
► Kontrollér røggasanlægget, rengør eller reparér efter behov.
FA 364 V Efter gasfrakobling: Der registreres en flamme. ► Kontrollér gasarmaturet, udskift evt. ► Rengør kondensatvandlåsens afløb. ► Kontrollér elektroderne for snavs, udskift
ved behov. ► Kontrollér elektrodernes tilslutningskabel, udskift ved behov. ► Kontrollér røggasanlægget, rengør eller reparér efter behov.
FA 365 V Efter gasfrakobling: Der registreres en flamme. ► Kontrollér gasarmaturet, udskift evt. ► Rengør kondensatvandlåsens afløb. ► Kontrollér elektroderne for snavs, udskift
ved behov. ► Kontrollér elektrodernes tilslutningskabel, udskift ved behov. ► Kontrollér røggasanlægget, rengør eller reparér efter behov.
H11 R Varmtvandsføler defekt. ► Tag kablet på temperaturføleren af. ► Kontrollér temperaturføleren, og udskift evt. ► Kontrollér tilslutningskablet for afbrydelse eller kortslutning, udskift ved behov.
H12 R Beholderføleren defekt. ► Tag kablet på temperaturføleren af. ► Kontrollér temperaturføleren, og udskift evt. ► Kontrollér tilslutningskablet for
afbrydelse eller kortslutning, udskift evt.
H13 R Eftersynsinterval nået. ► Udfør eftersyn. ► Nulstil ikke-blokerende fejl (påkrævet).

Fejlkoderne for Bosch Condens 5000 WT finder du i skemaet her:

Fejl- kode Ekstrakode Beskrivelse Afhjælpning
276 Temperaturen på fremløbsføleren er > 95 °C. Denne fejlmelding kan forekomme, uden at der foreligger en fejl, hvis alle radiatorventiler pludseligt lukkes.
► Kontrollér anlæggets driftstryk. ► Åbn vedligeholdelseshanerne. ► Kontrollér centralvarmepumpen med servicefunktion t3 ► Kontrollér tilslutningskablet til
centralvarmepumpen. ► Luk op for centralvarmepumpen, udskift ved behov. ► Indstil pumpeydelsen eller pumpekarakteristikken korrekt, og tilpas
efter den maksimale ydelse.
A1 281 Pumpen genererer intet tryk. ► Kontrollér anlæggets driftstryk ► Åbn vedligeholdelseshanerne. ► Udluft kedler med servicefunktion 2.2C „Udluftningsfunktion“ ► Start pumpen, udskift ved behov..
C1 264 Blæser afbrudt. ► Kontrollér blæserkablet med stik, udskift ved behov. ►Kontrollér blæseren for snavs og blokering, udskift ved behov.
C4 273 Brænderen og blæseren har været uaf- brudt i drift i 24 timer og afbrydes i kort tid for sikkerhedskontrol.
D3 232 Termostaten TB 1 er udløst. ► Kontrollér indstillingen for termostaten TB 1.
► Kontrollér varmereguleringens indstilling.
D3 232 Termostat TB 1 defekt. ► Kontrollér temperaturføleren og tilslutningskablet for afbrydelse eller kortslutning, udskift evt.
D3 232 Broen på tilslutningsklemmerne til den eksterne termostat TB 1 mangler. ► Installér en bro på tilslutningen til en ekstern omskiftekontakt
D3 232 Termostat låst. Kondensatpumpe afbrudt. ► Indkobel termostat.
Kontrollér kondensatbortledningen.
► Udskift kondensatpumpen.
D4 341 Gradientbegrænsning: for hurtig temperaturstigning i varmedrift. ► Kontrollér anlæggets driftstryk
Åbn vedligeholdelseshanerne.
► Kontrollér pumpen med servicefunktion t03 „Permanent pumpe- løb“
Kontrollér tilslutningskablet til pumpen.
Start pumpen, udskift ved behov.
Indstil pumpeydelsen eller pumpekarakteristikken korrekt, og tilpas efter den maksimale ydelse.
E2 350 Fremløbsføler defekt (kortslutning). Hvis fejlen fortsætter i længere tid, vises fejlkoden E2 og ekstrakoden 222
E2 350 Fremløbsføler defekt (kortslutning). Hvis fejlen fortsætter i længere tid, vises fejlkoden E2 og ekstrakoden 222
E2 351 Fremløbsføler defekt(afbrydelse). Hvis fejlen fortsætter i længere tid,vises fejlkoden E2 og ekstrakoden 223
E9 224 Varmeveksler-termostat eller røggastermostat er udløst. Hvis den blokerende fejl fortsætter i længere tid, bliver den til en låsende fejl
EA 227 Ingen flamme. Efter 4 tændingsforsøg bliver en låsende fejl til en blokerende fejl
EA 229 Intet ioniseringssignal under brænderdriften. Brænderen starter igen. Hvis tændingsforsøget mislykkes, vises den blokerende fejl EA, efter det 4. tændingsforsøg bliver den blokerende fejl til en låsende fejl
F0 290 Intern fejl. ► Tryk på tasten reset, indtil tekstlinjen Reset vises. Kedlen går igen i gang, og fremløbstemperaturen vises.
► Kontrollér de elektriske stikkontakter, kabelføringen og tændings- ledningerne.
► Kontrollér gas-luft-forholdet, korrigér evt.
► Udskift styreenheden.
C6 215 Blæser for hurtig ► Kontrollér røggassystemet, rengør eller istandsæt ved behov.
C6 216 Blæser for langsom ► Kontrollér blæserkablet med stik, udskift ved behov.
► Kontrollér blæseren for snavs og blokering, udskift ved behov.
C7 214 Blæseren frakobles i løbet af sikkerhedstiden. ► Kontrollér blæserkablet med stik, udskift ved behov.
► Kontrollér blæseren for snavs og blokering, udskift ved behov.
C7 217 Blæseren fungerer ikke. ► Kontrollér blæserkablet med stik, udskift ved behov.
► Kontrollér blæseren for snavs og blokering, udskift ved behov.
E2 222 Fremløbsføler defekt (kortslutning). ► Kontrollér temperaturføleren og tilslutningskablet for kortslutning,udskift evt.
E2 223 Fremløbsføler defekt (afbrydelse). ► Kontrollér temperaturføleren og tilslutningskablet for afbrydelse,udskift evt.
E9 224 Varmeveksler-termostat eller røggastermostat er udløst. ► Kontrollér Varmevekslertermostaten og tilslutningskablet for svigt eller kortslutning, udskift evt.
► Kontrollér røggastermostaten
og tilslutningskablet for svigt eller kortslutning, udskift evt.
► Kontrollér anlæggets driftstryk.
► Udluft kedler med servicefunktion 2.2C „Udluftningsfunktion“.
► Indstil pumpeydelsen eller pumpekarakteristikken korrekt, og tilpas efter den maksimale ydelse.
► Kontrollér pumpen med servicefunktion t03 „Permanent pumpe- løb“.
► Start pumpen, udskift ved behov.
► Kontrollér, om der er installeret fortrængningslegemer i varmeblokken.
► Kontrollér varmeveksleren og udskift evt.
EA 227 Ingen flamme. ► Kontrollér, om gasventilen er åben.
► Kontrollér gastilslutningstrykket.► Kontrollér nettilslutningen.
► Kontrollér elektroderne med kabel, udskift ved behov.
►Kontrollér røggassystemet, rengør
eller istandsæt ved behov.
► Kontrollér gas-luft-forholdet,korrigér evt.
► Ved naturgas: Kontrollér gastrykket
og gasblænden.
► Rengør kondensatvandlåsens afløb.
► Afmontér membranen på blæserens indsugningsstuds, og kontrollér for revner eller snavs..
Rengør varmeveksleren.
► Kontrollér gasarmaturet, udskift
► Kontrollér rumluftforbindelsen ved rumluftafhængig driftsform, kontrollér ventilationsåbningerne. ved behov.
EA 234 Gasarmaturets tilslutningskabel, gasarmatur eller styreenhed defekt. ►Kontrollér kabelføringen, udskift evt.
► Kontrollér gasarmaturet udskift ved behov.
► Udskift styreenheden.
EA 261 Tidsfejl ved førstesikkerhedstid ►Kontrollér de elektriske stikkontakter og kabelføring til styreenheden.
► Udskift styreenheden.
F0 238 Gasarmaturets tilslutningskabel, gasarmatur eller styreenhed defekt. ►Kontrollér kabelføringen, udskift evt.
► Kontrollér gasarmaturet, udskift ved behov.
► Udskift styreenheden.
F0 239 Stik kan ikke findes. ►Sæt kodestikket rigtigt på, udskift evt.
F0 259 Intern fejl. ►Udskift stik.
► Udskift styreenheden.
F0 280 Tidsfejl ved forsøg på genopstart ► Kontrollér de elektriske stikkontakter og kabelføring til styreenheden.
► Udskift styreenheden.
F7 228 Selv om kedlen er koblet ud, vises der en flamme. ► Kontrollér elektroderne, og udskift evt.
► Kontrollér røggassystemet, rengør eller istandsæt ved behov.
► Kontrollér printet for fugt, tør evt.
FA 306 Efter gasafbrydelse vises en flamme. ► Kontrollér gasarmaturet, udskift ved behov.
► Rengør kondensatvandlåsens afløb.
► Kontrollér elektroderne og tilslutningskablet og udskift evt.
► Kontrollér røggassystemet, rengør eller istandsæt ved behov.
Fb 365 Efter gasafbrydelse vises en flamme. ► Kontrollér gasarmaturet, udskift ved behov.
► Rengør kondensatvandlåsens afløb..
► Kontrollér elektroderne, og udskift
evt.
► Kontrollér elektroderne tilslutningskabel, udskift ved behov.
► Kontrollér røggassystemet, rengør eller istandsæt ved behov.
gå til toppen