Guide: Trykket på mit gasfyr stiger – hvad gør jeg?

Når det gælder din kedel, er der en række små problemer, der kan forstyrre dens effektivitet. Det bedste, du kan gøre, er at identificere problemet og sikre, at det bliver løst, før det bliver mere alvorligt (og dyrere) senere hen.

For at en kedel kan køre med maksimal effektivitet, skal mange ting i sidste ende være helt rigtige – herunder trykket. Hvis vandtrykket i din kedel er for lavt eller for højt, vil varmesystemet simpelthen ikke fungere som det skal.

Har du allerede brug for hjælp nu, så vælg dit næste skridt herunder – vi er klar til at hjælpe døgnet rundt og i hele Danmark.

 

Få Hjælp NU widget – Gasfyr pillar

Har du brug for akut service til dit gasfyr?

Vi er klar til at hjælpe dig!

Få Hjælp NU!

01. Hvad er kedeltryk?

Kedeltryk henviser til balancen mellem vand og luft, der løber inde i dit varmesystem, og det måles af trykmåleren i panelet eller under din kedel.

Enkelt sagt skal trykket forblive på det ideelle niveau, for at en kedel kan opvarme vandet effektivt. Et for lavt tryk kan få systemet til at lukke ned, mens et for højt tryk i kombikedlen kan overbelaste systemet og få det til at gå i stykker.

Derfor er det afgørende at kontrollere trykniveauet og holde det reguleret. Vi ønsker ikke, at kedeltrykket stiger til 3 bar!

02. Kontrol af tryk i kombikedel

Kedeltrykket bør kontrolleres regelmæssigt for at sikre, at alt er på det rigtige niveau.

De fleste kombi-kedler har en indbygget trykmåler, som er let tilgængelig og let at kontrollere. På nogle modeller vises trykniveauet ved hjælp af en skive, og du kan nemt se, hvis kedeltrykket begynder at stige til 3 bar.

For nyere modeller kan displayet ligne et digitalur, der også kan vise yderligere oplysninger såsom temperatur og forudindstillede timere.

Displayet varierer fra model til model, så tag et kig i din manual for at få mere specifikke oplysninger.


Her kan du f.eks. se displayet på en Vaillant gasfyr.

03. Hvad er det ideelle kedeltryk?

For kombikedler specifikt , er de ideelle trykniveauer nogenlunde som følger:

  • Når varmen er slukket, skal manometeret vise mellem 1 og 1,5 bar.
  • Når varmen er tændt, skal trykket ideelt set ligge på omkring 2 bar.

Som nævnt kan en række små problemer forårsage udsving i kedlens tryk, som kan påvirke hele dit varmesystem. Et af de mest almindelige problemer, vi hører om, er, når trykket i kombikedlen bliver ved med at stige.

Men husk dette, en stigning i kedeltrykket er ikke en umiddelbar årsag til bekymring!

Kedeltrykket bør ændre sig afhængigt af, om der er tændt for varmen – faktisk er en lille stigning i trykket mellem det tidspunkt, hvor kedlen er slukket, og det tidspunkt, hvor den varmer op, et tegn på, at kedlen fungerer perfekt.

Et advarselstegn, som man skal holde øje med, er dog, hvis trykket i kombikedlen bliver ved med at stige over de angivne niveauer. Hvis du opdager, at trykket i din kombikedel stiger uden for disse forhold, er det normalt et tegn på et underliggende problem, som kan udbedres enten af en kvalificeret tekniker eller, afhængigt af problemet, af dig selv derhjemme.

 

 

Form widget – gasfyr pillar

Få hjælp med dit gasfyr.

Skriv til os, og vi vil vende tilbage til dig snarest muligt.

Widget Pillar // Få hjælp















Eller ring til os på 70 22 61 60

04. Højt og stigende tryk

Du har tjekket din trykmåler og har set at niveauet stiger og trykket i kombikedlen er for højt?. Du har også bemærket, at kedlen bliver ved med at slukke brat, når trykket stiger.

Dette er desværre et tegn på, at noget ikke er i orden.

Et højt kombikedeltryk, der bliver ved med at stige, er ikke i sig selv farligt, men kan føre til dyre skader hen ad vejen. Hvis trykket bliver for højt, vil dit varmesystem oftest blot slå fra på grund af den PRV (trykaflastningsventil), der er på plads. I dette tilfælde vil din kedels effektivitet blive alvorligt forringet.

Et konstant højt og stigende tryk vil sætte din kedel under stor belastning og kan beskadige vitale komponenter som f.eks. ventiler, hvilket fører til lækager. I disse situationer kan det være nødvendigt at udskifte disse komponenter – og i mere alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at montere en helt ny kedel.
Den gode nyhed er, at hvis du isolerer årsagen tidligt nok, kan løsningen være ret enkel.

Et højt og stigende tryk kan skyldes en række forskellige faktorer. Her er nogle af de mest almindelige, sammen med nogle løsninger, du måske selv kan udføre for at forhindre, at trykket i kombi-kedlen stiger til 3 bar.

  • For meget vand
    Hvis en kedel tidligere har oplevet lavt tryk, har løsningen højst sandsynligt været at genoprette trykket ved at fylde vandniveauet op. Men hvis måleren nu er begyndt at vise et højt tryk, er der stor sandsynlighed for, at kedlen er blevet overfyldt.I denne situation er løsningen let – du skal tømme noget vand fra systemet.Det første skridt er at slukke for din kedel og blot finde ventilen på radiatoren. Ved hjælp af en radiatornøgle skal du dreje ventilen mod uret. Når du gør dette, bør du begynde at høre luft slippe ud, før du ser en lille mængde vand slippe ud – der bør ikke være en massiv mængde, men det kan stadig være en god idé at sørge for, at du har noget at fange eller tørre det op med bagefter.Dette kan stoppe et for højt tryk i kombikedlen.Åbn filterventilen – Nogle kedler har måske ikke en af disse, men de er almindelige i de fleste modeller. Varmeanlæg har ofte et filter, der  fjerner eventuelle urenheder. Dette filter og dets ventil kan også fungere som et afløbssystem.Hvis du har mistanke om, at din kedel er overfyldt, skal du åbne filterventilen for at dræne noget af vandet ud og stabilisere systemets tryk.

    Hvis du efter at have anvendt disse forslag finder, at trykket stabiliseres og forbliver inden for de ideelle grænser, er problemet løst!

    Hvis du imidlertid ser, at trykket begynder at snige sig op igen, kan det være tegn på et andet problem, som måske skal behandles af en kedelspecialist.

  • Blokerede og beskadigede rør
    Alle lukkede systemer (dvs. en kombikedel) har et ekspansionsbeholder for at tillade overskydende vandniveauer.I disse tilfælde er der et rør, der fører fra den almindelige kedel til beholderen. Desværre kan disse rør blive tilstoppet af snavs, hvilket resulterer i en trykopbygning i systemet.For at kontrollere dette skal du slukke for dit varmesystem og se efter, om der er en ophobning i røret. Hvis det er tilfældet, skal du rense det ud og sætte det på plads igen. Hvis dette var årsagen, bør du se, at trykniveauet vender tilbage til det normale.I nogle tilfælde kan røret være blevet beskadiget, hvilket forårsager en blokering. Hvis dette er tilfældet, skal der tilkaldes en tekniker for at reparere eller udskifte det pågældende rør.
  • Ekspansionsbeholderen
    En af de vigtigste årsager til, at trykket i en kedel bliver ved med at stige, er en fejl i selve ekspansionsbeholderen.Som nævnt ovenfor, er en ekspansionsbeholder til for at opretholde trykket som følge af gasens og vandets ekspansion, når systemet opvarmes.Hvis der er en fejl i ekspansionsbeholderen, vil trykket i systemet ikke blive reguleret. Så hvis du har kontrolleret ventilerne og afblæst dine radiatorer og stadig finder, at trykket i kombikedlen bliver ved med at stige, kan det være ekspansionsbeholderen.Det er dog utroligt vigtigt, at du ikke selv forsøger at udføre arbejde på dette.Hvis du har mistanke om et problem med ekspansionsbeholderen eller en skade på en af kedlens komponenter, skal du tilkalde en kvalificeret tekniker til at kigge på den.

05. Sådan får du hjælp

Ring Nu widget- gasfyr pillar

Har du brug for akut service til dit gasfyr? Vi er klar til at hjælpe!

Kontakt os på 70 22 61 60

RING NU!

Vi står altid klar med det bedste tilbud til dig

Mangler du et nyt gasfyr, en varmepumpe eller fjernvarme? Eller har du brug for VVS-service? Send os en besked via kontaktformen, så vender vi tilbage med et svar hurtigst muligt.

Kontakt os uforpligtende

Besøg kontakt side
Kontakt os
gå til toppen