24tVagttelefon

Kontakt os på: 70 22 61 60

24tVagttelefon

Kontakt os på: 70 22 61 60

Velkommen til

VARMEPUMPER

Banner

01Generelt om varmepumper

Varmepumper er et energieffektivt alternativ til gas- og oliefyrede enheder og klimaanlæg.

Ligesom et køleskab, bruger varmepumper energi til at flytte varme fra et koldt sted til et varmt sted, så det kolde sted bliver koldere og det varme sted varmere.
En varmepumpe er dermed en enhed, som flytter energi fra en varmekilde til hvad kaldes et termisk reservoir.

Mens klimaanlæg og frysere er kendte eksempler på varmepumper, er ordet “varmepumpe” langt mere generelt, og anvendes som betegnelse for mange varme-, ventilerings- og klimaanlæg, som sørger for at opvarme eller afkøle.
Varmepumper bliver brugt til at opvarme varmt vand i hjemmene, varmt vand som bruges i køkkener, badeværelser, vaskemaskiner etc.

Varmepumper er signifikant bedre og mere energieffektive end enkle, elektriske rumopvarmere. Fordi de flytter varmen i stedet for at genere den kan varmepumper give samme rumopvarming eller -nedkøling for en fjerdedel af det, det vil koste at opvarme/afkøle på traditionelle måder såsom gasovne eller oliefyr.

Der er 3 måder hvorpå din varmepumpe kan opsamle varme: luft-til-luft, luft-til-vand og jordvarme. Varmepumperne samler varme fra luften, vandet eller jorden udenfor dit hjem og koncentrerer den til indendørs brug.

02Typer af varmepumper

Der findes 2 typer varmepumper: de som henter varme fra luften og de geotermiske, også kaldet jordvarmepumper. Fælles for begge varmepumpe-typer er, at de samler varme fra luften, vandet eller jorden udenfor dit hjem og koncentrerer den til indendørs brug.

 • Luft-til-vand-varmepumper

Den mest normale type varmepumpe er den, som henter varme fra luften og flytter den imellem dit hus og luften udenfor.
De varmepumper som er på markedet i dag kan reducere dit behov for elekticitet til opvarming med rundt regnet 50% sammenlignet med elektriske opvarmingsmetoder såsom ovne og fodpanelsvarmekilder.

Høj-effektive varmepumper er også i stand til at affugte bedre end standardklimaanlæg. Dette resulterer i mindre energiforbrug og bedre komfort i sommermånederne. Til hjem uden skorsten findes der luftvarmepumper uden behov for tilkobling til skorsten. Denne type varmepumpe kaldes en splitvarmepumpe.
Der findes ydermere en speciel type luftvarmepumpe, en “omvendt cyklus-varmepumpe”, som i stedet for luft genererer varmt og koldt vand. Denne varmepumpe giver mulighed for at benytte det varme vand i forbindelse med indlagt gulvvarme.

 • Jordvarmepumper (vand- eller jordkilde)

Jordvarmepumper (vand- eller jordkilde) opnår højere effektivitet end andre varmepumper ved at udveksle varme mellem dit hus og jorden eller mellem dit hus og en vandkilde tæt på.
Også selv om de er dyrere at installere har jordvarmepumper lave brugsomkostninger, fordi de udnytter en relativt konstant jord- eller vandtemperatur.

Geotermiske varmepumper, jordvarmepumper, har flere fordele. De kan reducere energibehovet med 30-60%, kontrollere luftfugtigheden, er robuste og pålidelige og passer ind i mange hjem.

Om en jordvarmepumpe passer til dine behov kommer an på, hvor stort din grund er, hvordan undergrunden er og hvordan det omkringliggende landskab ser ud. Jordvarmepumper kan benyttes i mere ekstreme klimatyper end luft-til-vandvarmepumper, og hvad angår kundetilfredsheden med den slags varmesystemer er den meget høj.

 • Luft-til-vandvarmepumper

En luftvarmepumpe kan forsyne dit hjem med effektiv opvarming. Når den er korrekt installeret kan en luftvarmepumpe levere halvanden til 3 gange mere varmeenergi til en bolig end den elektriske energi den benytter.

Dette er muligt fordi en varmepumpe flytter varmen i stedet for at konvertere den fra en energikilde, som forbrændingsvarme gør.

03Hvordan fungerer en varmepumpe?

En fuldt udstyret, moderne varmepumpe tilbyder effektiv energibesparelse og reduceret kuldioxid-udledning. Produktionen af varme er sikker og økonomisk fordelagtig på grund af den integrerede varmtvandsvarmer, nedsænkningsvarmer, cirkulationspumpe og klimasystemet, som forefindes i den indendørs enhed.

Varmen bliver hentet udefra, fra en udendørs enhed. Heri cirkulerer kølemidlet i et lukket rørsystem, som transporterer varmen fra varmekilden til den indendørs enhed. Måden hvorpå varmen transporteres kan simplificeres som følger:

 • Kølemidlet i den udendørs enhed tager varmen fra luften udenfor og komprimerer den, ved hjælp af en kompressor, til en højere temperatur.
 • Det således opvarmede kølemiddel dirrigeres ind i den indendørs enhed.
 • Kølemidlet afgiver den opsamlede varme til det indendørs system, som sørger for at levere varmen videre i systemet.
 • Nu er kølemidlet igen afkølet og tilbage på væskeform og bliver derfor sendti tilbage til den udendørs enhed, hvorfra processen repeteres.

04Energirigtig

Luft-til-vandvarmepumper er vejen frem når vi taler om grøn energi og rene måder at opvarme på. Også selv om omkostningerne til anskaffelse er høje er der mange muligheder for finansiering, og fordelene kan ses allerede efter et år efter du har gjort investeringen – med en reduktion af dine varmeomkostninger på omkring 50%.

05Gas-/oliefyr versus varmepumpesystemer

INSTALLATIONSOMKOSTNINGER

Generelt set er køb og installationsomkostningerne af en gasovn lavere end en varmepumpe. Men komfort-omkostningerne i dit hjem kan være lavere med en varmepumpe. Naturligvis vil enhedsomkostningerne variere i henhold til størrelse og model på begge.

ENERGIEFFEKTIVITET

Varmepumper er mere energieffektive end ovne og fyr, fordi det er lettere at transportere varme end at kreere den. Under ideelle forhold kan en varmepumpe flytte 300% mere energi end den benytter. Derimod kan en højeffektiv gasovn være omkring 90% effektiv. Varmepumper kører på elektricitet, så der er penge at spare på brugen af brændstof.

LUFTKVALITET

Da varmepumper ikke bruger brændstof, producerer og udleder de ikke skadelig drivhusgasser. Dette bliver stadigt vigtigere og nogle steder er man endda begyndt at lave regler om at have varmekilder med lavere udledning af gas.

06Varmepumpeproducenter i Danmark

VAILLANT

Vaillant har i mere end 140 år været markedsledende inden for opvarmningsteknologi. Denne succes er baseret på forskning og udvikling af effektive og energibesparende produkter, som retter sig efter dine ønsker og behov.
Med Vaillants miljøvenlige løsninger er du sikret højeste effektivitet, maksimal komfort, tysk kvalitet samt intelligent og brugervenlig betjening og styring.

Læs mere om Vailant her Vaillant varmepumper

VØLUND

Hos Vølund Varmeteknik er der blevet leveret varmetekniske produkter til den danske befolkning gennem mere end 140 år. Her er specialisterne i at udvikle bæredygtige og økonomiske varmeløsninger til boliger, institutioner og små og mellemstore virksomheder.
Deres store erfaring er din garanti for den bedste rådgivning og service på markedet.

Klik her hvis du ønsker at vide mere om Vølund varmepumper

BOSCH

Med en varmepumpe udnytter du naturens gratis energi og får samtidig en reduktion på varmeregningen. Dette er godt for både miljøet og din pengepung. Bosch producerer både jord-, luft til luft- samt luft til vand-varmepumper.

 

PANASONIC

Panasonic har sat sig for at skabe et bedre liv og en bedre verden at leve i, og kontribuerer konsekvent til samfundets udvikling og til at skabe glæde blandt verdens befolkninger.

07VARMEPUMPEBEREGNER

Vi har udviklet et system, som kan hjælpe dig med at vælge den rigtige varmepumpe til din husstand. Brug vores Varmepumpeberegner og find ud af, hvad dit hjem har behov for for at kunne skifte til en varmepumpe.

PS. Resultatet kan også inkludere prisen på installationen så du har alle udgifter under kontrol. Prøv vores Varmepumpeberegner nu.

 

 

08Finansiering af din varmepumpe

Du kan nemt finansiere din nye varmepumpe ved at benytte vores finansieringsmuligheder. Prøv vores simulator og se, hvordan du kan betale for din nye varmepumpe.

09Varmepumper og priser

Et vigtigt emne når man skal købe en varmepumpe er prisen. Hvad har indflydelse på prisen og hvad skal man være opmærksom på når man skal købe en varmepumpe.

Vi har lavet en stor guide der forsøger at afdække alle aspekter omkring økonomi og hvad der har indflydelse på prisen.

Du får bla. svar på følgende spørgsmål:

 • Vinder man noget ved at købe den dyreste varmepumpe?
 • Betyder varmepumpens energimærke noget for prisen?
 • Kan man spare penge på en varmepumpeinstallation ved selv at bortskaffe sit gamle udstyr?
 • Hvad kan jeg få af tilskud, hvis jeg skifter fra oliefyr til varmepumpe?
 • Hvor store ændringer skal mit hus igennem, hvis jeg skifter til varmepumpe?
 • Hvilke typer varmepumper kan jeg bruge til at udskifte mit oliefyr med?
 • Hvilken betydning har klimaaftalen for prisen, hvis du skifter fra oliefyr til varmepumpe?
 • Hvad siger loven omkring service af varmepumper?
 • Sparer jeg noget ved at holde service på min varmepumpe?

Se vores video og tekst guide om varmepumper og priser her. 

 

 

gå til toppen