Jordvarmeanlæg – info om jordtype og jordbundsforhold

Mens jordvarmepumper er en mulighed for næsten alle typer klimaer, kan jordbundsforholdene påvirke effektiviteten. Selv om du kan installere jordvarmepumper næsten overalt, er jord med mere fugt bedst for en højere og hurtigere varmeoverførsel.

01. Jordvarme og fugt

Jordens fugtighedsindhold kan påvirke jordens evne til at lagre og overføre varme.

Generelt har tørrere jord en lavere varmeoverføringskapacitet, hvorimod fugtig jord har en bedre varmeoverførselshastighed.

02. Temperaturens effekt i jorden

Temperaturudsving under jorden påvirker også jordbundsforholdene. Hvis temperaturudsvingene er store (hvilket er almindeligt i overfladiske, horisontale sløjfesystemer), mindskes varmeoverførslen, mens mere ensartede temperaturer, som almindeligvis findes i dybe, vertikale sløjfesystemer, giver en bedre varmeoverføringsevne.

03. Jordtypens betydning for brug og installation

Jordtypen under dit hus bidrager også til effektiviteten. Når jordbundens varmeoverførsel er høj, kan din håndværker installere et system, der bruger færre sløjferør, som er nedgravet i en mindre dybde.

04. Overvejelser og baggrund

Jordvarmepumper kræver enten en stor have eller et lignende område til en jordsløjfe eller et mindre område med adgang til boreudstyr til et borehul.

De vil sandsynligvis være mest attraktive i boliger, der er velisolerede, og hvor der ikke er andre opvarmningsmuligheder som f.eks. gas til rådighed.

Varmepumper er mere effektive, når de ikke behøver at hæve temperaturen på den varme, de udvinder, for meget. Det betyder, at de er mere effektive, når de kan køre et varmekredsløb ved en lavere temperatur. Hvis dit hjem er godt isoleret, har det brug for mindre varme for at holde det varmt. Hvis det er muligt, anbefales det, at du har et minimumsniveau af isolering i dit hjem, f.eks. isolering af loftet og hulmure, før du overvejer at installere en (jord)varmepumpe.

Du kan køre dine radiatorer eller gulvvarme ved en lavere temperatur og stadig holde dit hjem ved den temperatur, du ønsker.

Hvis du bor et sted, hvor elvarme er den eneste mulighed, vil en varmepumpe sandsynligvis være billigere i drift end andre systemer.

Hvis dit hus er egnet til en varmepumpe, men du ikke har plads til en jordsløjfe eller et borehul, kan du overveje en luftvarmepumpe i stedet.

Varmepumper skal konstrueres og installeres af kvalificerede eksperter.

Vi står altid klar med det bedste tilbud til dig

Mangler du et nyt gasfyr, en varmepumpe eller fjernvarme? Eller har du brug for VVS-service? Send os en besked via kontaktformen, så vender vi tilbage med et svar hurtigst muligt.

Kontakt os uforpligtende

Besøg kontakt side
Kontakt os
gå til toppen