Hvor lang levetid kan man forvente af et jordvarmeanlæg?

Der er mange misforståelser om jordvarmeanlæg. I virkeligheden er de enkle og effektfulde og holder lige så længe som almindeligt varme- og køleanlæg, hvis de installeres og serviceres korrekt.

01. Grundlæggende om et jordvarmeanlæg

Et jordvarmeanlæg er en varmepumpe, hvor de eksterne ventilator- og kondensatorspoler er erstattet af rør, der er lagt i jorden og fyldt med frostvæske, som cirkuleres af en lille pumpe.

Da jorden er varmere end luften udenfor om vinteren, er det lettere for varmepumpen at udvinde varme fra jorden til opvarmning af dit hjem og omvendt om sommeren. De to hovedkomponenter er jordspiralerne med deres cirkulationspumpe og selve varmepumpeenheden.

02. Hvor længe holder jordvarmepumper?

Jordvarmepumper holder betydeligt længere end traditionelt udstyr. De holder typisk 20-25 år.

I modsætning hertil holder traditionelle fyringsanlæg generelt mellem 15 og 20 år, og centrale klimaanlæg holder 10-15 år.

Ufejlbarlig pålidelighed

Fossile brændstoffer som olie og naturgas er ikke let fornyelige, så olie- og gasindustrien udvikler hele tiden nye metoder til at finde, indvinde og bevare disse brændstoffer. Selv om det kan diskuteres, om vi nogensinde løber tør for dem, er det en kendsgerning, at disse energikilder er en udtømmende ressource. For at gøre tingene endnu værre er priserne uforudsigelige og svinger på grund af økonomiske og politiske hændelser.

Solenergi til private husholdninger er ikke en praktisk mulighed overalt, selv om den er meget vedvarende og sikker mod virkningerne af internationale begivenheder. Selv i de områder, hvor solenergi er en brugbar måde at opvarme og køle et hjem på, er den på grund af de varierende vejrforhold ikke særlig pålidelig.

Jordvarmeenergi hentes fra den varme, der genereres af Jordens kerne, så den vil aldrig blive sværere at udvinde, og der er ingen risiko for at udtømme den med varmepumper til boliger. Denne varme er relativt konstant året rundt, så dit hjem vil derfor ikke være afhængig af vejret. Da jordvarmeenergi ikke behøver at blive importeret, vil politiske begivenheder ikke påvirke dine energiudgifter.

03. Lang levetid og minimalt behov for vedligeholdelse

En jordvarmepumpe holder længere end næsten alle andre varme- og kølingsystemer. Pumperne kører pålideligt i omkring 20 år, hvilket er længere end en traditionel luftvarmepumpe, kedel eller fyringsanlæg. Jordsløjferne leveres typisk med en garanti på 25 til 50 år, men de kan forblive anvendelige i op til 200 år.

Da der er få bevægelige dele i disse systemer, er der ikke meget, der kan gå galt, så det er sjældent, at der sker nedbrud. Du skal have udført årlig vedligeholdelse, og anlæg med åbne kredsløb og vandkilder kræver lidt ekstra pleje på grund af mineral- og sedimentansamlinger.

I modsætning til klimaanlæg og luftvarmepumper har jordvarmepumper ingen udendørs dele. Der er intet udendørs, som du skal rengøre, fjerne planter fra eller beskytte mod storme og hærværk.

Vi står altid klar med det bedste tilbud til dig

Mangler du et nyt gasfyr, en varmepumpe eller fjernvarme? Eller har du brug for VVS-service? Send os en besked via kontaktformen, så vender vi tilbage med et svar hurtigst muligt.

Kontakt os uforpligtende

Besøg kontakt side
Kontakt os
gå til toppen