Guide: Mit gasfyr laver bankelyde – hvad skal jeg gøre?

Hvis du hører et højt brag, når din kedel tændes første gang, er den mest sandsynlige årsag en forsinket tænding.

Hvis du hører tilbagevendende knald/bankelyde – eller knaldlyde (lidt ligesom en hurtigt kogende gryde med vand eller en gryde med popcorn på komfuret), kommer støjen sandsynligvis fra noget, der kaldes kogning.

Nedenfor går vi mere detaljeret ind på begge disse problemer, så du får et bedre overblik over, hvad der præcist sker med din kedel, og hvordan du kan løse det.

Husk dog på, at hvis du hører en knaldende lyd fra din kedel, bør du ringe til os så hurtigt som muligt.

Både forsinket tænding og kedelvanding kan forårsage alvorlige problemer for din kedel, hvis de ikke bliver håndteret hurtigt.

Ønsker du hjælp eller at se mere om gasfyr, så følg nedenstående links:

01. Forsinket tænding

Forsinket tænding er i princippet en mini-eksplosion i din kedel.

Når din termostat fortæller dit gasfyr, at det er tid til varme, begynder gas at strømme til gasfyret. Men hvis dine brændere ikke tændes med det samme, kan gassen ophobes i dit system. Når brænderne endelig tændes, er der allerede en stor mængde gas i forbrændingskammeret, så det forårsager en eksplosion, som kan give et brag eller en bankelyd.

Typisk er forsinket tænding et resultat af:

  • Beskidte brændere – Hvis dine brændere er beskidte eller tilstoppede, vil de have svært ved at tænde, og der vil ophobes gas i gasfyrets forbrændingskammer.
  • En ujævn blanding af gas og luft – Dit gasfyr har brug for den rigtige blanding af gas og luft for at kunne antændes. Hvis der er for meget luft eller for meget gas, vil den have svært ved at antænde.
  • Dårlig gaspilotlampe- Din pilotlampe fungerer som en sikkerhedsfunktion, så hvis den ikke er tændt, vil dine brændere heller ikke kunne tændes. Men nogle gange kan din pilotlampe fungere dårligt, hvilket kan forhindre dine brændere i at tændes, og tillade gas at ophobe sig i dit system.

Hvis du tror, at forsinket tænding kan være årsag til den høje knaldlyd, du hører, bør du kontakte os hurtigst muligt.

Uanset hvorfor din kedeltænding er forsinket, er det en reparation, som du ikke ønsker at vente med. Forsinket tænding er ikke bare farlig (det er trods alt en lille eksplosion, der sker i dit gasfyr), det kan også være skadeligt for dit gasfyr, hvis der ikke bliver taget hånd om det hurtigt.

02. Gasfyret koger

Kogning er næsten præcis, hvad det lyder som: vand, der er blevet opvarmet til en for høj temperatur.

Kogning opstår, når dit gasfyres varmeveksler (den del af din kedel, der faktisk er ansvarlig for opvarmning af vandet) bliver for varm. Når vand kommer i kontakt med en overophedet varmeveksler, dannes der dampbobler. Disse dampbobler bevæger sig til sidst til et område med koldere vand, hvor de springer, hvilket skaber en slags knald eller “kedelstøj”.

Problemer, der kan forårsage kogning, omfatter bl.a:

  • Hvis du bor i et område med hårdt vand, kan der begynde at dannes kalk på din varmeveksler, hvilket skaber en slags væg eller skal omkring din varmeveksler. Hvis denne kalkskal bliver tyk nok, kan det gøre det svært for varmeveksleren at opvarme vandet omkring den. Dette medfører, at brænderne skal være tændt længere tid for at opvarme vandet ordentligt, hvilket igen overopheder varmeveksleren.Når varmeveksleren overophedes, kan det vand, der er fanget mellem den og kalkskallen, blive til dampbobler, som laver en knaldende eller knaldende lyd, når de bevæger sig ind i områder med koldere vand.
  • Vandtrykket/flowet er for lavt – Hvis vandtrykket i din kedel er for lavt, vil vandet ikke bevæge sig hurtigt nok gennem varmeveksleren. Dette kan medføre, at vandet overophedes og danner bobler, der eksploderer, når de kommer i kontakt med koldere vand.
  • Dårlig termostat – Nogle gange fungerer termostater dårligt eller går i stykker, og de er ikke i stand til at kommunikere korrekt med dit system. Hvis din termostat er defekt, kan brænderne forblive tændt længere end de burde, hvilket kan få din varmeveksler til at overophede og forårsage dampbobler.
  • Indstilling af vandtemperaturen er for høj. Hvis din kedeltemperatur er indstillet for højt, kan den simpelthen overophede vandet, hvilket får disse bobler til at danne sig.

For at løse disse problemer skal du ringe til os så vi kan få løst dem. Vores teknikker kan lokalisere problemet og reparere eller justere dit gasfyr.

 

Få Hjælp NU widget – Gasfyr pillar

Har du brug for akut service til dit gasfyr?

Vi er klar til at hjælpe dig!

Få Hjælp NU!

Vi står altid klar med det bedste tilbud til dig

Mangler du et nyt gasfyr, en varmepumpe eller fjernvarme? Eller har du brug for VVS-service? Send os en besked via kontaktformen, så vender vi tilbage med et svar hurtigst muligt.

Kontakt os uforpligtende

Besøg kontakt side
Kontakt os
gå til toppen