Guide: Hvad skal du gøre, hvis du lugter gas i dit hjem?

Det kan være skræmmende at lugte gas i hjemmet, men det bedste er at bevare roen og handle hurtigt for at finde ud af, om der er en gaslækage, og hvor den kommer fra.

Det er du nødt til at gøre, så der er en reduceret risiko for dig selv og din familie. Selv om den naturgas, der leveres til husstande i Danmark, ikke er giftig, er den meget brandfarlig og kan forårsage brande og eksplosioner. Hvis den ikke forbrændes korrekt, f.eks. på grund af et defekt apparat, kan der dannes kulilte, som du hverken kan se, smage eller lugte.

Så hvad skal du gøre i tilfælde af en formodet gaslækage?

Form widget – gasfyr pillar

Få hjælp med dit gasfyr.

Skriv til os, og vi vil vende tilbage til dig snarest muligt.

Widget Pillar // Få hjælpEller ring til os på 70 22 61 60

01. Hvad er årsagen til gaslækager i hjemmet?

Selv om gaslækager i hjemmet er relativt sjældne, er der nogle fælles syndere bag langt de fleste tilfælde.

En gaslækage i en ejendom kan kun opstå, hvis dit hjem har gasapparater, som du regelmæssigt bruger til opvarmning, opvarmning af vand eller madlavning. Hvis dette er tilfældet, er der en mulighed for, at der kan være en gaslækage i dit hus eller din lejlighed.

Hvis du ikke har nogen gasapparater, er det mere sandsynligt, at gaslækagen kommer udefra. I denne situation skal du ringe til VVS Søberg fra en sikker afstand, oplyse dem om det sted, hvor du har lugtet gas, og følge de råd, der gives.

Hvis der er en mulighed for, at gaslækagen kan stamme fra ejendommen, skal du overveje følgende mulige årsager:

  • Korroderede rørKorroderede rør kan være et tidligt tegn på en gaslækage, og der er visuelle spor, som kan forekomme længe før du kan lugte den potentielle lækage. Hold øje med tydelige skader på rørene samt rust og grønne misfarvninger på ældre kobbergasrør. Hvis du opdager nogen af disse indikatorer, anbefales det, at du straks søger råd hos en gassikker (tidligere kendt som CORGI) registreret tekniker. Kontroller dine rørledninger en eller to gange om året for at få ro i sindet.
  • Dårligt monterede apparaterEn anden almindelig årsag til gaslækager i boliger er dårligt monterede apparater, oftest gaskedler og komfurer. Hvis apparatet var dårligt monteret i første omgang eller er blevet flyttet siden installationen, er der risiko for, at forseglingen kan blive beskadiget, så der kan løbe gas ud. For at undgå denne fare bør du sørge for at få alle apparater installeret af en gassikker tekniker som krævet ved lov og overveje at få inspiceret brugte apparater inden køb.Hvis du for nylig er flyttet ind i en lejet eller købt ejendom, skal du sikre dig, at dokumentationen for den seneste gassikkerhedskontrol er tilgængelig, og hvis du er i tvivl, skal du sørge for at få foretaget en inspektion så hurtigt som muligt.
  • Defekte apparaterDefekte gasapparater i hjemmet er ekstremt farlige. Ud over gaslækager kan de også forårsage kulilte, hvis de ikke forbrænder gassen korrekt. Der er nogle enkle måder at beskytte sig mod faren ved defekte apparater på:Sørg for, at alle gasapparater, herunder komfur, kedel og pejse, bliver serviceret en gang om året af en VVS Søberg-tekniker.Få apparaterne regelmæssigt efterset af en akkrediteret eller uddannet tekniker som anbefalet i dokumentationen. ophøre med at bruge og udskifte apparaterne straks, hvis du får at vide, at de ikke længere er sikre i brug

Sørg desuden for, at der er monteret kuldioxid detektor i dit hjem, og at de testes med den anbefalede hyppighed. Sørg for at udskifte dem inden den anbefalede dato.

Kontakt os for at få hjælp og rådgivning.

 

Få Hjælp NU widget – Gasfyr pillar

Har du brug for akut service til dit gasfyr?

Vi er klar til at hjælpe dig!

Få Hjælp NU!

02. Sådan kontrollerer du, om der er en gaslækage

Hvis du tror, at du måske har en lækage, men ikke er 100 procent sikker, er der nogle ting, du kan tjekke, før du går i panik eller ringer til nogen.

Hold øje med en lugt

Naturgas, som f.eks. den gas, der anvendes i vores kedler, er normalt lugtfri, men energileverandører tilsætter en duft til husholdningsgas, så husejere kan se, hvornår der kan være en lækage. Det kan lugte af svovl, som har tendens til at ligne lugten af rådne æg, eller det kan bare lugte en smule mærkeligt.

Hvis du bemærker en mærkelig lugt, kan det være et tegn på en gaslækage.

Er du det mindste i tvil så tøv ikke med at kontakte os – vi er klar døgnet rundt til at hjælpe.

 

Ring Nu widget- gasfyr pillar

Har du brug for akut service til dit gasfyr? Vi er klar til at hjælpe!

Kontakt os på 70 22 61 60

RING NU!

03. Hvad skal du gøre, hvis du har mistanke om en gaslækage i dit hjem?

Det vigtigste, hvis du har mistanke om en gaslækage, er at sikre dig, at ingen er i umiddelbar fare. Hvis du tror, at du eller din familie er i umiddelbar fare, skal du straks evakuere bygningen og ringe til os på 71 99 75 02.

Hvis du er overbevist om, at der ikke er nogen umiddelbar fare for dig selv og andre, bør du tage følgende skridt:

  • Du må ikke ryge, tænde en tændstik eller bruge nogen anden åben ild.
  • Du må ikke tænde eller slukke for lys eller andre afbrydere – det kan forårsage en gnist.
  • Brug ikke din mobiltelefon
  • Evakuér bygningen
  • Åbn alle døre og vinduer.

Når du har gjort dette, og så længe der stadig ikke er nogen fare, skal du lukke for gasforsyningen ved måleren ved hjælp af nødreguleringsventilen. I de fleste moderne ejendomme vil denne være placeret i målerboksen på ydersiden af ejendommen.

I ældre ejendomme kan den være placeret et andet sted. Under alle omstændigheder er det altid tilrådeligt at gøre sig bekendt med placeringen af gasafspærringsventilen for din ejendom. Når du har fundet kontrolventilen, skal du dreje den 90 grader for at lukke for forsyningen.

Hvis din gasforsyningsreguleringsventil er placeret i kælderen , bør du ikke gå ind, før du er sikker på, at gassen er forsvundet, da den kan have ophobet sig til ekstremt farlige niveauer.

Når du har fulgt alle ovenstående trin, anbefales det, at du ringer til os på 71 99 75 02. Brug en nabotelefon eller en mobiltelefon, hvis du befinder dig i sikker afstand fra lækagen. Forsøg ikke at bruge en fastnet- eller mobiltelefon i den berørte ejendom.

04. Forebyggelse af gaslækage

I virkeligheden er gaslækager i hjemmet en meget sjælden foreteelse og ikke noget, du generelt bør bekymre dig om. Generelt set er gas en yderst sikker, effektiv og relativt ren energikilde, som er meget populær.

Men den bedste måde at undgå enhver fare fra gaslækager i dit hus eller din lejlighed er naturligvis at forebygge dem ved at sørge for, at du får din kedel og andre gasapparater kontrolleret og serviceret årligt af en kvalificeret fagmand og udskifter din kedel, når den skal moderniseres, eller som det ellers anbefales.

Vi giver dig gerne et uforpligtende tilbud – se bla. vores kampagner på gasfyr her:

Vi står altid klar med det bedste tilbud til dig

Mangler du et nyt gasfyr, en varmepumpe eller fjernvarme? Eller har du brug for VVS-service? Send os en besked via kontaktformen, så vender vi tilbage med et svar hurtigst muligt.

Kontakt os uforpligtende

Besøg kontakt side
Kontakt os
gå til toppen