Bag en forsvarlig afl åst dør i et vinduesløst lokale står en række store servere, som sikrer problemfri drift af fl ere end tusind erhvervskunders it-løsninger og hjemmesider. Den megen dataaktivitet udvikler en masse varme, og det kræver afkøling i stor skala.
– Vi ønsker at have en driftstemperatur på ca. 22 grader i rummet. Men i stedet for at lede varmen ud i det blå til ingen nytte, har vi valgt at bruge den til opvarmning af brugsvand og virksomhedens lokaler samt den tilhørende privatbolig. Der er i alt 320 kvadratmeter, fortæller indehaver Lars Toft Nielsen fra Danish Computer Group i Haderslev.
Teknisk set består løsningen af et Vølund model F1250 jordvarmeanlæg med ca. 1.100 meter væskefyldte slanger, der er gravet ned på virksomhedens grund. Jordslangerne udnytter solens opvarmning af jorden. Den oplagrede solvarme omdannes til varmt brugsvand og varme i radiatorerne. Princippet kan sammenlignes med et omvendt køleskab.
– I vores tilfælde leder vi overskudsvarmen fra serverrummet ud i jordslangerne. Derved hæves temperaturen i jordslangerne, og det øger produktionen af varme til radiatorerne. Det betyder, at vi har kunnet skrotte oliefyret og vinke farvel til olieregninger for op til 60.000 kroner om året. Det er trods alt også en slags penge, og i dag har vi stort set gratis varme, smiler Lars Toft Nielsen.
Den strøm, fi rmaet tidligere brugte på at lede varmen direkte ud i det blå, bruges nu til at drive både jordvarmeanlæg og afkølingsdel. Jordvarmeanlæggets høje effektivitet be tyder, at oliefyret har kunnet spares væk.
En anden væsentlig årsag til investeringen i et kombineret køle- og jordvarmeanlæg er miljøgevinsten. Nu kan Lars Toft Nielsen kalde sit fi rma for Danmarks første grønne hostingcenter.
– Det betyder meget, både for mig personligt og for stadigt fl ere virksomheder. Der er heldigvis mange, som ligesom os hos Danish Computer Group lægger vægt på energi optimering, mindre CO2-udslip og en grøn profil.
Lars Toft Nielsen fandt hurtigt ud af, at man ikke “bare lige” anskaffer sig et jordvarmeanlæg. For hans vedkommende begyndte det med en henvendelse til SE – tidligere Syd Energi – som sendte energikonsulent og projektleder Johannes Schmidt ud.
– Han spurgte ind til mine behov, krav og ønsker, før han overhovedet begyndte at skitsere mulighederne. Da det lå fast, at det skulle være et jordvarmeanlæg med en tilhørende fan-coil til afkøling, kom SE’s leverandør VVS Søberg på banen. Deres energitekniker foretog en række opmålinger og beregninger for at sikre sig, at anlægget blev korrekt dimensioneret, projekteret og sidenhen installeret.
Lars Toft Nielsen beskriver hele forløbet og samarbejdet med SE og VVS Søberg som meget betryggende og professionelt. – Alt har fungeret til punkt og prikke, og i dag nyder vi resultatet. Både den gode varme, de sparede udgifter og betegnelsen grønt hostingcenter. Ønsker man yderligere oplysninger, kan man læse mere på www.se.dk, www.soeberg.dk og www.volundvt.dk