Historie
Nyheder

Køling af servere giver gratis varme i radiatorerne

Danish Computer Group i Haderslev udnytter jordvarme i kombination med overskudsvarme fra computerservere – resultatet er stort set gratis varmt vand og rumopvarmning.

Bag en forsvarlig afl åst dør i et vinduesløst lokale står en række store servere, som sikrer problemfri drift af fl ere end tusind erhvervskunders it-løsninger og hjemmesider. Den megen dataaktivitet udvikler en masse varme, og det kræver afkøling i stor skala.

– Vi ønsker at have en driftstemperatur på ca. 22 grader i rummet. Men i stedet for at lede varmen ud i det blå til ingen nytte, har vi valgt at bruge den til opvarmning af brugsvand og virksomhedens lokaler samt den tilhørende privatbolig. Der er i alt 320 kvadratmeter, fortæller indehaver Lars Toft Nielsen fra Danish Computer Group i Haderslev.

Solvarme i jorden

Teknisk set består løsningen af et Vølund model F1250 jordvarmeanlæg med ca. 1.100 meter væskefyldte slanger, der er gravet ned på virksomhedens grund. Jordslangerne udnytter solens opvarmning af jorden. Den oplagrede solvarme omdannes til varmt brugsvand og varme i radiatorerne. Princippet kan sammenlignes med et omvendt køleskab.

– I vores tilfælde leder vi overskudsvarmen fra serverrummet ud i jordslangerne. Derved hæves temperaturen i jordslangerne, og det øger produktionen af varme til radiatorerne. Det betyder, at vi har kunnet skrotte oliefyret og vinke farvel til olieregninger for op til 60.000 kroner om året. Det er trods alt også en slags penge, og i dag har vi stort set gratis varme, smiler Lars Toft Nielsen.

Den strøm, fi rmaet tidligere brugte på at lede varmen direkte ud i det blå, bruges nu til at drive både jordvarmeanlæg og afkølingsdel. Jordvarmeanlæggets høje effektivitet be tyder, at oliefyret har kunnet spares væk.

Grønt hostingcenter

En anden væsentlig årsag til investeringen i et kombineret køle- og jordvarmeanlæg er miljøgevinsten. Nu kan Lars Toft Nielsen kalde sit fi rma for Danmarks første grønne hostingcenter.

– Det betyder meget, både for mig personligt og for stadigt fl ere virksomheder. Der er heldigvis mange, som ligesom os hos Danish Computer Group lægger vægt på energi optimering, mindre CO2-udslip og en grøn profil.

Værdifuld rådgivning

Lars Toft Nielsen fandt hurtigt ud af, at man ikke “bare lige” anskaffer sig et jordvarmeanlæg. For hans vedkommende begyndte det med en henvendelse til SE – tidligere Syd Energi – som sendte energikonsulent og projektleder Johannes Schmidt ud.

– Han spurgte ind til mine behov, krav og ønsker, før han overhovedet begyndte at skitsere mulighederne. Da det lå fast, at det skulle være et jordvarmeanlæg med en tilhørende fan-coil til afkøling, kom SE’s leverandør VVS Søberg på banen. Deres energitekniker foretog en række opmålinger og beregninger for at sikre sig, at anlægget blev korrekt dimensioneret, projekteret og sidenhen installeret.

Lars Toft Nielsen beskriver hele forløbet og samarbejdet med SE og VVS Søberg som meget betryggende og professionelt. – Alt har fungeret til punkt og prikke, og i dag nyder vi resultatet. Både den gode varme, de sparede udgifter og betegnelsen grønt hostingcenter. Ønsker man yderligere oplysninger, kan man læse mere på www.se.dk, www.soeberg.dk og www.volundvt.dk

Similar articles

Barsø har fået jordvarme, og det luner – også på kontoen

Læs mere.

Fortsat mange penge i solenergi – i jorden

Læs mere.

Varmepumper giver gaskedler et pusterum

Læs mere.

Henter 10.000 kr. ud af den blå luft

Læs mere.

Her pumper ejeren millioner op af jorden

Læs mere.

Jordvarme betalte for nyt køkken og to nye badeværelser

Læs mere.

GUIDE OM VARMEPUMPE OG PRISER

Her kan du finde svar på de mange detaljer der har med prisen at gøre.

Læs mere.

GUIDE OM VARMEPUMPER

Tid til ny varmepumpe? Se vores guide om varmepumper.

Læs mere.

GUIDE OM GASFYR

Få gode råd, svar og information om gasfyr.

Læs mere.

GUIDE OM VAILLANT VARMEPUMPER

Video og beskrivelser af de forskellige Vaillant varamepumper.

Læs mere.

VORES MEST POPULÆRE PILLEFYR

Få et godt tilbud ! Vi vil gerne give dig et tilbud du ikke kan sige nej til.

Læs mere.

Har du brug for et nyt gasfyr?

Vælg en af de mest solgte i Danmark

Læs mere.

BOOK EN EKSPERT I VVS SERVICE

Hvis du ønsker at ændre din gamle varmeinstallation med en ny, er VVS Søberg det rigtige valg. Vores VVS-eksperter dækker hele Danmark og er tilgængelige for 24 timers service. Hos os kan du finde tilbud på Varmepumper, Gasfyr, energi service og ekspert VVS-tjenester til både private og erhvervskunder.

Læs mere.

gå til toppen