Hos Anne og Niels Abben i Højrup ved Gram nyder man udsigten over de sneklædte marker og synet af de to majestætiske havørne, der kredser over skrænten blot 100 meter fra vinduerne. Selv om det er bidende koldt udenfor, er der en behagelig varme hos Anne og Niels Abben, for de har tilladt sig den luksus at skrue ekstra op for termostaten. For efter udskiftningen af det gamle oliefyr – til fordel for et jordvarmeanlæg – er udgifterne til varme næsten halveret.
– Oliefyret var ganske vist kun omkring tolv år gammelt, men det var begyndt at gøre knuder, så pludselig bød chancen sig for at få billig og CO2-venlig jordvarme. Det havde vi overvejet allerede dér, hvor vi boede før, forklarer Niels Abben og fortsætter:
– Vi kontaktede VVS Søberg, og det har vi ikke fortrudt et sekund. Deres energitekniker Allan Hansen kom og fortalte os om mulighederne, og han har været en uvurderlig hjælp i hele forløbet. Ud over at foretage be regninger, regne tilbud og svare på vores mange spørgsmål under vejs, har han også taget sig af kontakten til kommunen, fortæller Niels Abben.
– Vi har fået en rigtig god behandling og føler os trygge ved beslutningen. Allan og hans kolleger er fl inke til at sætte os ind i anlæggets betjening. Det er egentlig ganske enkelt, og det passer faktisk sig selv ligesom oliefyret.
Den største forskel er stilheden. Det brummer ikke længere fra baggangen, der støder direkte op til vores køkken/alrum.
Niels Abben fortæller, at huset er fra 1998 og på 133 kvm. Det har gulvvarme overalt, hvilket er sagen for Niels, som foretrækker at gå i strømpesokker. Og da han samtidig vil have det ekstra lunt, er der blevet skruet mere op for termostaterne, efter jordvarmen har gjort sit indtog i huset.
– Selv om jeg elsker en god varme, er vores eludgifter til at drive varmepumpen kalkuleret til kun at være ca. 10.000 kroner om året. Lige nu ser det reelle forbrug faktisk ud til at blive endnu lavere. Til sammenligning brugte vi tidligere ca. 18.000-20.000 kroner på fyringsolie, forklarer Niels Abben.
Hjertet i jordvarmeanlægget er en varmepumpe fra Vølund Varmeteknik, der har over 30 års erfaring med jordvarmeanlæg. Varmen kommer fra solens stråler og oplagres i jorden under familiens græsplæne. Her sikrer 399 meter væskefyldte jordslanger, at varmen transporteres ind til huset og omdannes til gulvvarme.
Besparelsen på varmeregningen betyder, at investeringen i jordvarmeanlægget er betalt tilbage efter kun ca. ti år. Med en forventet leve tid på ca. 25 år på selve jordvarmepumpen (og 100 år på jordslangerne) ser Anne og Niels Abben frem til at kunne holde varmen billigt i mange år.
På under to år er salget af varmepumper steget til det tredobbelte hos VVS Søberg, der alene i 2010 rundede 150 installerede anlæg – det svarer til et anlæg hver anden dag. Det gør VVS Søberg til områdets mest erfarne inden for CO2-venlig og energibesparende jord- og luftvarmeanlæg.
Firmaet har medarbejdere, der udelukkende beskæftiger sig med varmepumper, og de bliver løbende uddannet i de nyeste teknikker og programmer. Det betyder, at VVS Søberg kan sikre kunderne et smidigt og veltilrettelagt forløb og bl.a. tilbyde vejledning i valg af varmepumpe, beregning og budgettering, dimensionering, myndighedsbehandling, montering og justering samt en attraktiv serviceordning.
For at udbrede kendskabet til alternative opvarmningsformer har VVS Søberg indrettet en demobil med fungerende anlæg. Demobilen indeholder bl.a. en gaskedel, en udeluftvarmepumpe og et jordvarmeanlæg.
– Vi kører ud til kunderne med bilen. Det er altid nemmere at fortælle om mulighederne, når man kan trykke på knapperne og demonstrere tingene i brug. Det giver svar på mange spørgsmål, og det er helt tydeligt, at rigtig mange interesserer sig for emnet. Man vil gerne både spare på varmeregningen og tænke på miljøet. Heldigvis er det to sider af samme sag, smiler energitekniker Allan Hansen.
Ønsker man yderligere oplysninger, kan man læse mere på www.soeberg.dk.